Dabiskā vidē pirmo reizi nofilmēts milzenis - «siļķu karalis» (29)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Jūras pētniekiem pirmo reizi dabiskā vidē izdevies nofilmēt reto un milzīgo tropisko zivi «siļķu karali», raksta newsru.com.

Milzīgo jūras iemītnieku nofilmējuši Luiziānas Universitātes biologi, kuri «siļķu karali» video centušies iemūžināt jau kopš 2008. gada.

Regalecus glesne Ginesa rekordu grāmatā ierakstīta kā garākā no zināmajām kaulu zivīm, kura var sasniegt pat 17 metru garumu.

Biologi milzenim pēdas dzina projekta «Serpent» ietvaros, un, kad beidzot zivi pamanīja, neesot ticējuši, ka tā ir īsta. «Mēs domājām, ka tas ir naftas vads. Kaut kāds vertikāls mirdzošs priekšmets. Kad attēlu palielinājām, sapratām, ka mums priekšā ir īsta zivs,» pārsteigumu skaidro profesors Marks Venfīlds.

Biologi lēš, ka konkrētā nofilmētā zivs bija 5-10 metrus gara.

«Bija interesanti vērot, kā viņa peld. Tādā dziļumā (463 metru dziļumā - red.) tai tomēr izdevās saglabāt lielu ātrumu,» stāsta Venfīlds.

Šis ir pirmais «siļķu karalis», kurš nofilmēts dabiskā vidē. Iepriekš tas attēlos iemūžināts tikai, kad izpeldējis ūdens virspusē vai arī izskalots krastā jau miris.

Šīs retās zivis mitinās 200 līdz pat 1000 metru dziļumā, un zinātniekiem par tām joprojām zināms gaužām maz.

Pirmās liecības par «siļķu karaļu» novērojumiem saglabājušās no 1772.gada. Šī zivs ir ļoti gara, taču arī ļoti plakana. Garās spuras galvas apvidū vizuāli atgādina kroni, no kā arī radusies iesauka «siļķu karalis».

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu