Viļaku apsēduši vilki. Mednieki bezspēcīgi? (100)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viļakas apkārtnes iedzīvotāji jau vairākus mēnešus dzīvo vilku ielenkti. Mājas sargi suņi ir pirmie, kuri krituši par plēsoņu upuriem. Vilki apkārtnes viensētās nokoduši jau 14 suņus, bet iedzīvotāji ir neziņā, kas notiks tālāk. Mednieki skaidro, ka viņi ir bezspēcīgi, jo pašlaik vilkiem ir saudzēšanas periods, taču amatpersonas norāda, ka tās ir tikai atrunas.

Nakts aizsegā vilki Krievijas pierobežā jūtas kā saimnieki, plēsēji droši iet viensētu pagalmos, kur nesastopas ne ar kādu pretspēku. Pie Mežvidu pamatskolas esošais suns jau ir jutis vilku smaku. Suņa saimniece stāsta, ka suns nesen, pamanot vilkus, norāvies no ķēdes un aizbēdzis, pēc atgriešanās redzams, ka suns mainījies un asti žmiedz kājstarpē, jo vilku apkārtnē netrūkst.
«Šogad ir baigi daudz! Kaimiņiem aiznesa vienu suni, pēc tam man darbabiedrenei vienu suni aiznesa, tas bija šķūnī, bet tāpat aiznesa projām,» stāsta Elvīra.

Vietējie iedzīvotāji un mednieki min, ka

vilku pārdrošības iemesls ir mazais meža zvēru skaits.

Pēc aizvadītajām bargajām ziemām apkārtnē vairs nav manāmas ne stirnas, ne mežacūkas, kas parasti bija vilku iztikas avots.

Šajā pavasarī robežsargu uzņemts video apliecina, ka vietējo iedzīvotāju daudzkārt minētais vilku bezbailīgums nav pārspīlēts. Ejot apgaitās, robežsargu ceļš ne reizi vien ir krustojies ar vilku takām.
«Nebaidās, nav tā, ka pamanītu cilvēku un mestos bēgt, tā nav bijis,» stāsta VRS Lavošnieku nod. priekšnieka vietnieks Roberts Kaļva.

Pašlaik nav gadījumu, kad būtu saplosīti kādi lopi, taču mednieki pārliecināti, ka tas ir tikai laika jautājums.
«Tas uz to iet, es no 95. gada mednieks, bet tāda situācija nav bijusi nekad. Dzirdēts bija, ka pazūd viens, divi suņi, bet nu pāris mēnešu laikā 14...» brīnās m/b «Vecumi» mednieks Valdis Meikališs.

Lai arī vilku medīšanai līdz jūlijam ir liegums, Valsts mežu dienestā skaidro, ka

mednieki var saņemt īpašu atļauju.

Ņemot vērā vilku uzbrukumus un mednieku ziņojumus, atbildīgās iestādes izsniedz īpašu atļauju, taču Valsts mežu dienesta medību daļai pagaidām ir ziņots tikai par vienu gadījumu, kad vilki aiznesuši saimnieka suni.

Komentāri (100)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu