Francijā nākas glābt no paviāniem vēsturisku pili (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Amatpersonām, kas atbildīgas par UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauto Bezansonas citadeli, nācies veikt īpašus pasākumus, lai pasargātu pieminekli no ļaunprātīgiem vandāļiem, taču šie huligāni šoreiz nav pusaugu zeņķi, bet gan paviāni.

Pieminekļa uzraugiem nācies patriekt no viduslaiku pils mērkaķu baru, kas bija sācis objekta postīšanu.

Bezansonas citadele tiek uzskatīta par vienu no arhitekta Sebastjana Le Pretra de Vobāna meistardarbiem.

Pils pārraugiem nācies atbrīvoties no pilī izvietotajā zooloģiskajā dārzā mītošajiem paviāniem, jo tie sākuši kaitēt tās mūriem.

Lai gan cietokšņa vaļņi ir piecus līdz sešus metrus biezi un 15 līdz 20 metrus augsti, primātiem vietām, šķiet, bija gandrīz izdevies caur tiem izlauzties.

«Viņi nedarīja neko neparastu. Tieši tāpat kā savvaļā viņi ņēmās ar priekšmetiem un plūca zāli. Taču tad viņi sāka izrubināt nelielus akmeņus mūra salaiduma vietās. Un Jums jāņem vērā, ka mēs esam UNESCO Pasaules mantojuma objekts,» stāsta Žerārs Galjē, kurš vada Dabas vēstures muzeju, kam pieder zooloģiskais dārzs.

Paviāni zooloģiskajā dārzā mīt jau 40 gadus, taču, kad to skaits kļuva pārāk liels, mērkaķi tika pārcelti uz aploku blakus pils mūriem.

Izrādās tā bijusi kļūda, taču Galjē uzstāj, ka pilij nav nodarīts nopietns kaitējums.

«Viss joprojām turas. Vobāna citadele izturējusi daudzus gadsimtus, taču šie paviāni vienkārši nav pieraduši pie tādām vietām,» norāda muzeja direktors.

Paviānu baru nācies sadalīt un meklēt primātiem jaunas mājas. Daži no viņiem jau nosūtīti uz kādu zooloģisko dārzu Alžīrijā. Daži pārcēlušies uz kādu zooloģisko dārzu Francijas dienvidrietumos, taču 13 primātiem joprojām nepieciešams jauns miteklis.

Bezansonas citadele celta 17.gadsimtā un aizņem 11 hektārus lielu platību Sentetjēna kalna virsotnē. Katru gadu to apmeklē aptuveni ceturtdaļmiljona tūristu.

Bez zooloģiskā dārza pilī esošajam Dabas vēstures muzejam pieder arī botāniskais dārzs, akvārijs un bērnu ferma.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu