Rīgas zoodārzā vairāku sugu pērtiķiem piedzimuši mazuļi (2)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rīgas zooloģiskajā dārzā vairāku sugu pērtiķiem piedzimuši mazuļi, informēja zoodārza informācijas dienestā.

Kamēr Latvijas ļaudis drebinās drēgnā rudens vējā un sodās par neciešamo Baltijas klimatu, Dienvidamerikas daba līksmo par pavasari. Un tai līdzi arī Rīgas zoodārza dzīvnieki no šīs tālās pasaules malas, kuriem tagad – Latvijas rudenī dzimst mundri mazuļi.

Foto: Publicitātes foto

Īsi pirms Lāčplēša dienas, 7. novembrī, braši dvīņi piedzima Ziemeļbrazīlijas kalitriksu ģimenē.

Šiem augumā sīkajiem, vāveres izmēru pērtiķīšiem nav viegli tikt galā ar salīdzinoši prāvajiem bērniem, kuri pirmās dienas pavada, izmisīgi ieķērušies mātes muguras vilnā. Tomēr jau pāris dienas pēc dzimšanas izdevās novērot, ka tēvs uz īsu brīdi vienu pēcnācēju pārņem savā gādībā. Jo dienas, jo rūpes par mazo dvīņu nēsāšanu arvien vairāk pāries viņa ziņā un mātei mazie pērtiķēni jau drīz tiks uzticēti tikai uz barošanas laiku.

Foto: Publicitātes foto

Pērtiķēnos saskata līdzības ar Lāčplēša tēlu

Ziemeļbrazīlijas kalitriksi Rīgas zoodārzā vairojas samērā regulāri, un arī šobrīd mazo dvīņu audzināšanā mēģina iesaistīties gada sākumā dzimušais jaunulis, kuru viegli atšķirt no pieaugušajiem, jo tam nav šai sugai raksturīgo kuplo, balto matu pušķu ausu rajonā, kas šos pērtiķīšus neviļus liek salīdzināt ar maziem Lāčplēsīšiem... Tad nu valsts svētkos katrs var paviesoties pie Zoodārza «Lāčplēsīšiem» Ķenguru mājā.

Aizkustinoši jauks mazulis 1. novembrī piedzima arī Bolīvijas Asaras naktspērtiķiem.

Šis fakts pats par sevi nav nekas īpašs, jo Tropu mājas naktsdzīvnieku ekspozīcijā mītošie nakstpērtiķi ar mazuli var palepoties teju vai ik gadu.

Foto: Publicitātes foto

Pie atvasēm tikusi arī mātes pamestā naktspērtiķu Nīna

Tomēr šis mazulis ir īpašs, jo Nīnu tūdaļ pēc piedzimšanas 2007. gada oktobrī māte pameta un zoodārza darbiniecēm nācās veltīt ne mazums pūļu, lai sīko radībiņu ne tikai uzturētu pie dzīvības, bet arī izaudzinātu par pilnvērtīgu pērtiķi, kurš varētu atgriezties naktspērtiķu saimē. Mazulim pastāvīgi atskaņoja pieaugušo pērtiķu balss ierakstus, un krietnu laiku pirms atlaišanas lielajā pērtiķu saimes miteklī Nīna uzturējās tajā ievietotā atsevišķā būrī.

Nīnas mazuļa piedzimšana tika gaidīta ar lielām bažām, jo nebija pārliecības, ka savulaik mākslīgi izbarota māte pratīs apieties ar savu mazuli. Pašlaik visas pazīmes rāda, ka viss būs kārtībā! (tpu! tpu! tpu!)

Jāpiemin, ka Bolīvijas Asaras naktspērtiķi ir iekļauti apdraudēto sugu sarakstā un Rīgas zoodārzs piedalās starptautiskajā šīs sugas saglabāšanas programmā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu