2014.gada putns būs pupuķis (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flick.com/Zachi Evenor

Par nākamā gada putnu ir izraudzīts Latvijā reti sastopams, krāšņs putns - pupuķis, informēja Latvijas Ornitoloģijas biedrībā.

Šis putns visbiežāk ir sastopams Rīgas apkārtnē - no Jūrmalas līdz Zvejniekciemam. Nākamā gada laikā ornitologi mēģinās noskaidrot, kur Latvijas pupuķi pavada ziemu, apzinās pupuķu ligzdošanas vietas un iepazīstinās sabiedrību ar šo putnu.

Arī Latvijas iedzīvotāji ir aicināti iesaistīties pupuķu apzināšanā un atpazīstamības veicināšanā, ziņojot par katru pupuķu novērošanas gadījumu. Īpaši svarīgas ziņas par pupuķu ligzdām var reģistrēt portālā «www.dabasdati.lv». Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus skaidro, ka Latvijā šīs sugas putni ir reti sastopami dabisko apstākļu dēļ - pupuķis ir dienvidnieks un Latvija atrodas uz tā izplatības areāla ziemeļu robežas.

Arī bērni tiks iesaistīti pupuķa popularizēšanā - būs iespēja piedalīties zīmējumu konkursā, savukārt labāko zīmējumu autoriem būs iespēja apmeklēt Ādažu poligonu un klātienē iepazīties ar pupuķiem un to pētījumiem. Pieaugušie varēs piedalīties pupuķiem veltītā fotokonkursā.

Kopš 2006.gada pupuķu pētījumi notiek Ādažu poligonā, kur izvietoti sugas ligzdošanai piemēroti būri. Šī gada nogalē ar Aizsardzības ministrijas atbalstu tika palielināts būru skaits, kas ļaus pētniekiem iegūt vairāk informācijas par pupuķu ligzdošanu. Šogad sadarbībā ar Šveices Ornitoloģijas institūtu 19 Latvijas pupuķi Ādažu poligonā un Garkalnes un Baložu apkārtnē tika aprīkoti ar ģeolokatoriem - nelielām ierīcēm, kas reģistrē gaismas intensitāti un pulksteņa laiku. Pēc šiem datiem iespējams aprēķināt aptuvenu putna atrašanās vietu, bet, lai datus iegūtu, pupuķi vēlreiz jānoķer un ierīces tiem jānoņem. Nākamgad ornitologi mēģinās šos putnus noķert, lai uzzinātu, kur tie pārziemojuši un pa kādu maršrutu devušies uz ziemošanas vietām.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu