Dzīvnieku aizstāvji protestēs pret dzīvnieku izmantošanu Rīgas cirkā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sestdien, 19.aprīlī, dzīvnieku tiesību aizstāvības organizācija «Dzīvnieku brīvība» ir iecerējusi rīkot protestu pret dzīvnieku izmantošanu Rīgas cirkā, liecina sociālajā tīklā «Facebook» ievietotā informācija. Akcija no plkst.12 līdz plkst.13.30 norisināsies pie Rīgas cirka. Kā norāda rīkotāji, pikets ir saskaņots Rīgas domē.

«Pateicoties daudzu valstu pilsoņu aktīvajai pozīcijai, aizvien vairāk valstīs dzīvnieku izmantošana cirkā tiek aizliegta. Teiksim arī mēs Latvijā savu vārdu pret šo nežēlīgo izklaidi,» uzsaukumā mudina dzīvnieku tiesību aizstāvji.

«Dzīvnieku cirki visā pasaulē ir problemātiski no dzīvnieku labturības viedokļa. Cietsirdīgās dresūras, kuru laikā dzīvnieki tiek iebiedēti, sisti un vardarbīgi pakļauti, lai izpildītu muļķīgus un pazemojošus trikus, papildina mūža ieslodzījums šauros krātiņos vai pie ķēdes, nespējot īstenot dabisko uzvedību un kontaktēties ar sugas brāļiem. Dzīvnieki cieš no psihiskām saslimšanām, kas izpaužas stereotipiskā uzvedībā - bezmērķīgās, monotoni atkārtotās kustībās. Dzīvnieku aizsardzības organizācijas un eksperti visā pasaulē ir vienoti uzskatā - dzīvnieku cirks ir nežēlīga tradīcija, kuras laiks ir pagājis,» rakstīts aicinājumā.

Aicinājums piedalīties akcijā ir parādījies pirms pāris stundām, tālab potenciālo dalībnieku skaits pagaidām nepārsniedz dažus desmitus.

Kā ziņots, vakar publiskajā telpā izskanēja informācija par nežēlīgu izturēšanos pret ziloņiem, ko piekopj ziloņu dresētājs Larss Hošlers - mākslinieks, kurš patlaban sniedz izrādes Rīgas cirkā. Savukārt Rīgas cirka valdes locekle Lolita Lipinska šādus apgalvojumus noraidīja, uzsverot, ka cirkā strādā «normāls mākslinieks», kas strādā ar saviem dzīvniekiem un nav pret tiem vardarbīgs.

Organizācija «Dzīvnieku brīvība» aicinājumā pārtraukt sadarbību ar cirka mākslinieku informē, ka šis dzīvnieku dresētājs esot pieķerts nežēlīgi izturamies pret saviem dzīvniekiem. Viņš darbību Rīgas cirkā esot sācis pēc iepriekšējās sadarbības pārtraukšanas ar Zviedrijas un Dānijas cirkiem cietsirdīgas izturēšanās pret dzīvniekiem un iespējamo dzīvnieku labturības pārkāpumu dēļ.

Dzīvnieku aizstāvji norāda uz Hošlera seno pārkāpumu vēsturi. Piemēram, kādā videomateriālā ir redzams, kā Hošlers pat šova laikā ar rokā paslēptu asu āķi sit pa ziloņa jutīgajām vietām, lai panāktu pakļaušanos, savukārt cirka aizkulisēs trīs ziloņi - Sonja, Vana Mana un Deli - ik dienu tiek daudzkārt sisti ar metāla āķi, slotu un dakšu pa dažādām ķermeņa daļām, tostarp pa galvu un acīm. Dzīvnieki esot iebiedēti, sāpēs kliedzot un mēģinot atkāpties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu