Dzīvnieku aizstāvji protestē pret dzīvnieku izmantošanu Rīgas cirkā (52)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šodien dzīvnieku tiesību aizstāvības organizācija «Dzīvnieku brīvība» rīkotajā protestā pret dzīvnieku izmantošanu Rīgas cirkā pulcējušies vairāki desmiti cilvēku. Protestētāji garā rindā izvietojušies gar Rīgas cirku ar sejām pret ietvi un Merķeļa ielas braucamo daļu, taču ieeju cirkā protestētāji nebloķē un ļauj interesentiem iekļūt cirka telpās.

Gandrīz katram protestētājam rokās ir plakāts, pārsvarā latviešu valodā, bet LETA ievēroja arī dažus plakātus krievu valodā. Plakāti galvenokārt aicina neizmantot dzīvniekus cirka izrādēs un norāda, ka dzīvnieku turēšana cirka vajadzībām līdzinās ieslodzījumam, piemēram, «Dzīvniekiem arī sāp!», «Dzīvnieki nav ne aktieri, ne klauni», «Rīgas cirkam 125 gadi - laiks pieaugt», «Labrīt, sirdsapziņa!», «Aizliegt dzīvnieku cirku», «Pietiek mocīt dzīvniekus» un citi līdzīga satura plakāti.

Vairākās vietās garāmgājējiem tiek dalītas organizācijas «Dzīvnieku brīvība» informatīvās lapiņas ar ziloņa attēlu un skaidrojumiem, kādu kaitējumu ziloņu veselībai nodara šo dzīvnieku izmantošana cirkā triku demonstrēšanai. Lapiņas otrā pusē ir informācija, par to, kādas anormālas uzvedības pazīmes dzīvniekiem izveidojas, kad tie tiek ilgstoši turēti nebrīvē cirkā.

Pikets nav izraisījis lielu rīdzinieku interesi, jo

vairums cilvēku piketu novēro tikai ejot tam garām, vai arī gaidot sabiedrisko transportu līdzās esošajās pieturvietās.

Piketa dalībnieki arī pieprasa nekavējoties pārtraukt sadarbību ar ziloņu dresētāju Larsu Holšeru, kurš iepriekš ticis pieķerts cietsirdīgi izturoties pret saviem dzīvniekiem.

Aicina Latviju atteikties no dzīvnieku izmantošanas cirkā

Biedrības «Dzīvnieku brīvība» izplatītajā paziņojumā presei teikts, ka dzīvnieku aizsardzības organizācijas aicina mainīt situāciju ar dzīvnieku cirku, par mērķi izvirzot Latvijas pievienošanos to valstu pulkam, kurās dzīvnieku izmantošana ir palikusi pagātnē. Daudzās valstīs ir aizliegts cirkā izmantot visas savvaļas dzīvnieku sugas, piemēram, Apvienotajā Karalistē, Beļģijā, Austrijā, Nīderlandē, Slovēnijā, Horvātijā, Izraēlā, Bolīvijā, Peru, Grieķijā, Kiprā, Singapūrā, Paragvajā, Kolumbijā, Ekvadorā un Kostarikā. Savukārt citās valstīs līdzīgi aizliegumi pastāv atsevišķos reģionos un pilsētās, piemēram, ASV, Kanādā, Meksikā, Čīlē, Brazīlijā, Argentīnā, Austrālijā, Spānijā un Īrijā.

Akcija no plkst.12 līdz plkst.13.30 norisinās pie Rīgas cirka. Kā norāda rīkotāji, pikets ir saskaņots Rīgas domē.

«Pateicoties daudzu valstu pilsoņu aktīvajai pozīcijai, aizvien vairāk valstīs dzīvnieku izmantošana cirkā tiek aizliegta. Teiksim arī mēs Latvijā savu vārdu pret šo nežēlīgo izklaidi,» uzsaukumā mudina dzīvnieku tiesību aizstāvji.

«Dzīvnieku cirki visā pasaulē ir problemātiski no dzīvnieku labturības viedokļa. Cietsirdīgās dresūras, kuru laikā dzīvnieki tiek iebiedēti, sisti un vardarbīgi pakļauti, lai izpildītu muļķīgus un pazemojošus trikus, papildina mūža ieslodzījums šauros krātiņos vai pie ķēdes, nespējot īstenot dabisko uzvedību un kontaktēties ar sugas brāļiem. Dzīvnieki cieš no psihiskām saslimšanām, kas izpaužas stereotipiskā uzvedībā - bezmērķīgās, monotoni atkārtotās kustībās. Dzīvnieku aizsardzības organizācijas un eksperti visā pasaulē ir vienoti uzskatā - dzīvnieku cirks ir nežēlīga tradīcija, kuras laiks ir pagājis,» rakstīts aicinājumā.

Savukārt Rīgas cirks šajā dienā no plkst.12 notiek 5.Pasaules Cirka dienas svinības, aģentūru LETA informēja Rīgas cirka pārstāve Anita Tropa.

Komentāri (52)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu