Mētra un Mačo zaudējuši mazulīti (30)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: dabasdati.lv

Mazo ērgļu pārim Mētrai un Mačo šo vasaru nāksies pavadīt bez mazulīša, jo šonedēļ viņu ligzdā loloto olu nozaga krauklis. Bet putnu vērotājs Uģis Bergmanis portālam TVNET skaidroja, ka, visticamāk, ola bija beigta jau pirms zādzības.

Putnu vērotājiem jau iepriekš bija sajūta, ka ligzdā esošā ola ir beigta. Ja tā būtu bijusi dzīva, iespējams, mazais putnēns jau būtu izšķīlies.

Parasti pāris dienas pirms izšķilšanās putniņš vairāk knosās, dodot ziņu arī mammai. Diemžēl šoreiz tā nebija.

Foto: dabasdati.lv

Ja ar putnēnu viss ir kārtībā un tētis regulāri piegādā barību,

ērgļu mamma parasti nepamet ligzdu perēšanas laikā.

Taču šajā gadījumā mamma Mētra, visticamāk, juta, ka putnēnu vairs nevar glābt, un tāpēc ceturtdien ilgi esot atradusies prom no ligzdas.

Foto: dabasdati.lv

Viņas prombūtnes laikā ligzdu esot apmeklējis krauklis, kurš aizlaidies ar visu olu.

Tā kā, visticamāk, ola jau iepriekš bija beigta,

šoreiz kraukli nevar uzskatīt par putnu ģimenes traģēdijas iemeslu.

Zināms, ka neveiksmīgas perēšanas olu mēdz paņemt arī cauna vai pārknābt dzenis.

Foto: dabasdati.lv

Lai arī putnu vērotāji ļoti pārdzīvo Mētras un Mačo nelaimi, Bergmanis saglabā optimismu, norādot, ka dabā mēdz būt arī šādi neveiksmīgi gadījumi.

Turklāt labi, ka iepriekšējos gados šim mazo ērgļu pārim veicās labāk un perēšana notika bez starpgadījumiem. Izņēmums bija 2010.gadā, kad notika līdzīga nelaime kā šogad.

Foto: dabasdati.lv

Tā kā šī vasara mazo ērgļu pārim Mētrai un Mačo paies bez rūpēm par mazuli, viņi vairāk laika pavadīs tālāk no ligzdas - bez mazā putnēna audzināšanas dzīvesbiedri vairs nebūs tik piesaistīti konkrētai ligzdošanas vietai.

Pie mazuļa šajā sezonā viņiem vairs neizdosies tikt. «Tagad jāgaida nākamais gads. Mazais ērglis nav vista vai pīle,» Bergmanis norādīja.

Portāls TVNET jau vēstījis par projektu, kura laikā ar videonovērošanas kameras palīdzību notiek mazā ērgļa Aquila pomarina barības izpēte. Projekta mērķis ir iegūt detalizētu informāciju par mazā ērgļa barību Latvijā.

95% no visiem pasaules mazajiem ērgļiem ligzdo Eiropā, no tiem aptuveni 20% – Latvijā.

Mazajam ērglim ligzdošanai nepieciešams pieaudzis jauktu koku mežs, viņš nav sausa priežu meža apdzīvotājs, un Latvija acīmredzot vispilnīgāk atbilst šo putnu prasībām. Tāpēc

gan mežsaimniecības, gan lauksaimniecības nozaru pārstāvjiem būtu jārespektē arī šīs retās sugas putna vajadzības.

Mazo ērgļu pāra videonovērošanas projektu TVNET ar prieku atbalsta jau vairākus gadus, un, visticamāk, arī nākamās sezonas nodrošināsim tam tehnisko atbalstu.

Ērgļa ligzdas tiešraide

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu