Latvijā konstatēts Āfrikas cūku mēris (48)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), veicot pastiprinātas mājas un meža cūku laboratoriskās pārbaudes, ir konstatējis, ka Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim meža cūkām apstiprināta Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtne, arī Latgalē trīs saimniecībās mājas cūkām konstatēta šī kaite.

ĀCM vīrusa klātbūtne apstiprināta trim meža cūkām Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, kā arī trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā - sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju. «Šobrīd laboratoriski tiek pārbaudītas vēl trīs atrastās mirušās meža cūkas,» informēja Joffe.

Viņa norādīja, ka par pierobežā atrastajām beigtajām meža cūkām PVD informēja Valsts robežsardze. «PVD inspektori nekavējoties izbrauca uz norādīto vietu, noņēma paraugus laboratoriskajai izmeklēšanai un likvidēja meža cūku līķus, tos sadedzinot,» sacīja PVD sabiedrisko attiecību daļas vadītāja.

Tāpat viņa atzīmēja, ka pēc slimības atklāšanas PVD nekavējoties ir sācis slimības apkarošanas pasākumu ieviešanu,

nosakot karantīnas zonas,

lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos. Triju kilometru rādiusā ap slimības skarto novietni noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā – uzraudzības zona. «Šajās teritorijās pastiprināti tiek kontrolēta mājas un meža cūku veselības stāvoklis. Karantīnas zonās pastiprināti tiks kontrolēta arī dzīvnieku transporta līdzekļu kustība,» sacīja Joffe.

Viņa teica, ka aizsardzības un uzraudzības zonā PVD ir sācis pārbaudīt visas saimniecības, kurās tiek turētas cūkas un ņemt cūku asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai. Tāpat cūku īpašniekiem nekavējoties jāinformē PVD par saslimušām vai mirušām cūkām.

PVD pārstāve arī atgādināja, ka patlaban ir aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas vismaz 40 dienas pēc slimības skartās saimniecības dezinfekcijas. Tāpat šobrīd bez PVD atļaujas

liegts pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Savukārt pēc cūku un iespējami inficēto materiālu pārvadāšanas, nekavējoties jāveic transportlīdzekļu dezinfekcija.

Vienlaikus viņa norādīja, ka jebkurai personai, kura ierodas vai atstāj aizsardzības zonā esošu saimniecību, kurā tiek turētas cūkas, jāievēro biodrošības pasākumi, tostarp jāizmanto vienreiz lietojamais apģērbs un jāveic apavu un roku dezinfekcija.

«Tā kā ĀCM saslimšanas gadījumi konstatēti teritorijā, kura jau kopš 2012.gada noteikta kā klasiskā cūku mēra inficētā teritorija un tai jau šobrīd ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi attiecībā uz dzīvām cūkām un cūkgaļu, papildus ierobežojumi ES teritorijā ir maz ticami, tomēr grūti paredzēt trešo valstu reakciju,» sacīja Joffe.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktore Dzintra Lejniece teica, ka cūku audzētājiem slimības skartajā teritorijā noteikti cūku pārvietošanas un vešanas uz kautuvēm ierobežojumi, taču

pagaidām situācija tiek kontrolēta.

«Patiesībā, mēs strādājam ar PVD un visa kustība tiek kontrolēta,» sacīja Lejniece, uzsverot, ka sadarbībā ar PVD tiek kontrolēta cūkgaļas produkcija, kas nonāk pie patērētājiem, kā arī cūku vešanu uz kautuvēm.

Viņa norādīja, ka asociācijas sadarbība ar PVD ir laba un informācijas apmaiņa notiek ātri.

Lejniece arī uzsvēra, ka cūku īpašniekiem un turētājiem jābūt maksimāli atbildīgiem un jāievēro biodrošības pasākumi. Viņa teica, ka cilvēkiem ar ĀCM vīrusu inficēta gaļa nav kaitīga, tomēr cūku audzētājiem var būt zaudējumi, jo cūkas slimības dēļ iet bojā vai tiek piespiedu kārtā likvidētas.

Pēc viņas sacītā, inficētajā teritorijā

šobrīd liegts dzīvu cūku eksports.

«Ir noteikta slimības skartā zona, kurā būs ļoti stingri ierobežojumi gan tirdzniecībai, gan dzīvnieku kustībai. Savukārt pārējā Latvijas teritorijā tirdzniecība notiks kā līdz šim, protams, stingri to kontrolējot,» sacīja Lejniece.

Viņa arī atzīmēja, ka saimniecības citviet Latvijā, ārpus inficētās teritorijas, joprojām var eksportēt dzīvas cūkas uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Jau vēstīts, ka līdz šim ĀCM Latvijā netika konstatēts, taču, tā kā vīruss ir konstatēts Lietuvā un Polijā, kā arī Krievijā un Baltkrievijā, risks bija ļoti augsts.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

Komentāri (48)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu