Āfrikas cūku mēra skartajā teritorijā var iekļūt bez ierobežojumiem (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Āfrikas cūku mēra skartajā teritorijā šodien varēja iekļūt bez jelkādiem ierobežojumiem, novēroja aģentūra LETA. Līdz pusdienlaikam uz ceļiem nebija izvietotas brīdinājuma zīmes, nebija norobežoti ceļi un netika dezinficēti transportlīdzekļi.

Arī mēra skartā saimniecība nebija norobežota. Nekādu norobežojumu nebija arī vietai, kur tika sadedzinātas bīstamās slimības skartās cūkas.

Tāpat nekādu ierobežojumu nebija šo teritoriju pamest. Aģentūras LETA reportiera automašīna netika ne apturēta, ne pārbaudīta, ne arī veikti dezinfekcijas pasākumi.

Kā sarunā ar vietējā pagasta iedzīvotājiem noskaidroja LETA, cilvēki ir dzirdējuši par bīstamās slimības izplatīšanos. Tādēļ steidzami tiekot plānots kaut lielākās mājsaimniecībās turētās cūkas, lai piespiedu likvidācijas dēļ nezaudētu gaļu. Cūkas ir būtisks mājsaimniecību iztikas avots.

Kā atzina PVD pārstāve Anna Joffe, vakar, 26.jūnijā, un šodien visam apkarošanas pasākumos iesaistītajam transportam, tika veikta dezinfekcija, savukārt aizsardzības zonā vieglajam autotransportam dezinfekcija netiks veikta.

«PVD

lūdza Iekšlietu ministrijai un Valsts policijai sniegt palīdzību

- iespēju robežās nodrošināt policijas ekipāžu patrulēšanu karantīnas laikā uz iebraucamajiem un izbraucamajiem ceļiem. Par to tika runāts arī šodienas ārkārtas sanāksmē,» sacīja Joffe.

Kā jau vēstīts, vakar Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim mežacūkām konstatējis Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtni. Tāpat klātbūtne apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Slimības uzraudzības zona noteikta plašā teritorijā, kas atbilst platībai, kura jau kopš 2012.gada noteikta kā klasiskā cūku mēra inficētā teritorija, un tai jau šobrīd ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi attiecībā uz dzīvām cūkām un cūkgaļu. Teritorijā nedrīkst ne ievest, ne izvest cūkgaļu vai dzīvas cūkas, notiek arī transportlīdzekļu dezinfekcija un pastiprinātas kravas pārbaudes.

Inficētajā teritorijā iekļauti sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu - un divi Alūksnes novada pagasti - Pededzes un Liepnas.

Kā vakar «Nozare.lv» norādīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, ja slimība izplatīsies, kas diemžēl ir ļoti iespējams, šādu zonu nāksies noteikt aizvien plašākā apmērā. «Lai gan par šo slimību zinājām jau sen un paspējām izstrādāt rīcības plānu, sērgas izplatība radīs ļoti lielus riskus gan zemniekiem, gan pārstrādātājiem, ja tādi būs inficētajā zonā,» sacīja Balodis.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tikmēr kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu