Āfrikas cūku mēra teritorijā nav pietiekami daudz medījumu atlieku tvertņu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Divas nedēļas bija nepieciešamas, lai Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skarto teritoriju Latgalē apgādātu ar pietiekamu daudzumu konteineru, šodien vēsta laikraksts «Latvijas Avīze».

Daugavpils apkārtnes mednieki bija gatavi gluži vai piketēt, jo mežacūku un medījumu atlieku savākšanai uzstādītās tvertnes Krāslavā un Dag­dā regulāri bija pārpildītas, tā palielinot infekcijas draudus.

Kopš ārkārtas situācijas izsludināšanas Daugavpils mednieku un makšķernieku saimniecības vadība savai 400 mednieku lielajai saimei deva uzdevumu pastiprināti medīt mežacūkas. Tas noteikts Ministru kabineta rīkojumā par mežacūku populācijas blīvuma samazināšanu.

Taču visai drīz mednieki ziņojuši, ka PVD solījumi par mežacūku savākšanas vietām neatbilst īstenībai. «Krāslavā konteineri gandrīz vienmēr bija pilni, mednieki atvestās mežacūkas novietoja blakus savāktuvei - teorētiski vīruss šādos apstākļos varēja izplatīties tālāk vēl ātrāk,» par pāris nedēļu «bardaku» mežacūku savākšanas vietās laikrakstam stāstīja Daugavpils mednieku pārstāvis Viktors Friliņš. Pārrunās ar dienesta vadību panākuši, ka mednieki mežacūku liemeņus nodod PVD, kas nodrošina to tālāku transportēšanu.

Solītie konteineri pietiekamā skaitā Latgali sasniedza 16.jūlijā un ir izvietoti desmit vietās, plānoti vēl seši, stāsta PVD Veterinārās uzraudzības departamenta dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākais eksperts Mārtiņš Seržants. Kavēšanās notikusi Lietuvas aizlieguma dēļ uz pārstrādes uzņēmumu vest dzīvniekus no ĀCM skartajām teritorijām. Mežacūku iznīcināšana, tās sadedzinot, bija jāveic tepat Latvijā. PVD cerot uz Dānijas kolēģu solīto iekārtu, kas dedzināšanas procesu paātrinātu.

Mednieku pārstāvis Friliņš uzskata: «Nomedīšanas vietā jānodrošina loģistika tā, lai pēc iespējas mazāk būtu iesaistīts mednieku transports mežacūku pārvietošanā līdz konteineriem.»

Jautājums par medījuma atlieku savāktuvēm medību teritorijās joprojām nav atrisināts sērgas neskartajās teritorijās, vēsta «Latvijas Avīze».

Kā ziņots, pēc tam kad ĀCM tika konstatēts Vidzemē, iecerēts izsludināt ārkārtas situāciju Valkas novadā un tam piegulošajos novados. Līdz ar to ārkārtas situācijas zona savienosies ar Latgalē noteikto zonu, tādējādi iekļaujot visu pierobežu ar Krieviju un Igauniju, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja PVD vadītājs Māris Balodis.

Par ārkārtas situācijas izsludināšanu Valkas novadā un tam piegulošo novadu teritorijās valdība lems otrdien, 22.jūlijā, izskatot Zemkopības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu.

Kopumā ārkārtas situāciju paredzēts izsludināt 20 novados - Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas un Rēzeknes novadā.

Balodis norādīja, ka Valkas rajonā tiks veikta skrupuloza izpēte, lai saprastu, vai noticis atsevišķs incidents, vai arī neizdarība kādā no cūku aprites posmiem. Lai noskaidrotu, vai nav notikusi nelikumīga cūku vai cūkgaļas produktu pārvietošana, PVD piesaistīs arī policiju. Par šāda lieguma pārkāpšanu var piemērot administratīvu sodu, atbildība par rīcībām, kas rada infekciju izplatības draudus, paredzēta arī krimināllikumā.

PVD vadītājs norādīja, ka Latgalē ārkārtas situācijas zonā deviņas policijas ekipāžas turpina nodrošināt biodrošības pasākumus - likumsargi patrulē un kontrolē, kas tiek ievests un izvests no ārkārtas situāciju zonas. Tikmēr PVD speciālisti Valmierā un Valkā organizē dzīvnieku iznīcināšanu un dedzināšanu.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā atbildīgs PVD, kura amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu