«Āfrikas cūku mēra» ārkārtas situācijas zonā iekļauj visu pierobežu ar Krieviju un Igauniju (23)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība otrdien atbalstīja Zemkopības ministrijas aicinājumu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības dēļ Latvijas pierobežu noteikt par ārkārtas situācijas zonu.

Tādējādi ārkārtas situācija izsludināta Rēzeknes novadā, Ludzas novadā, Alojas novadā, Mazsalacas novadā, Rūjienas novadā, Naukšēnu novadā, Valkas novadā, Burtnieku novadā, Kocēnu novadā, Beverīnas novadā, Strenču novadā, Priekuļu novadā, Raunas novadā, Smiltenes novadā, Apes novadā, Alūksnes novadā, Viļakas novadā, Balvu novadā, Rugāju novadā un Baltinavas novadā.

Tāpat ārkārtas situācija izsludināta Kārsavas novadā, Preiļu novada Pelēču pagastā, Preiļu pagastā un Aizkalnes pagastā, kā arī Riebiņu novada Riebiņu pagastā, Rušonas pagastā un Silajāņu pagastā.

Pārtikas un veterinārais dienests līdz 2018.gadam īstenos biodrošības pasākumus cūku sugu dzīvnieku novietnēs, kuras atrodas ĀCM ārkārtējās situācijas zonā iekļautajās teritorijās. Pašlaik attiecīgajiem pasākumiem papildus līdzekļi no valsts budžeta nav nepieciešami, jo Zemkopības ministrija tiem pārdalījusi naudu no citām ministrijas programmām.

Zemkopības ministrijā aģentūrai BNS pavēstīja, ka ārkārtas stāvoklis šajās teritorijās būs līdz 1.oktobrim.

Tāpat valdība atbalstīja arī grozījumus rīkojumā, kas nosaka stingrākus biodrošības pasākumus cūku sugas dzīvnieku īpašniekiem, kuru novietnes atrodas ārkārtējās situācijas zonā. Rīkojums arī nosaka, ka šādiem cūku sugas dzīvnieku īpašniekiem būs aizliegums vismaz gadu attiecīgajā novietnē turēt cūku sugas dzīvniekus, lai novērstu iespēju ĀCM vīrusam tālāk izplatīties.

Tāpat Zemkopības ministrijā aģentūra BNS uzzināja, ka līdz ar valdības lēmumu ārkārtas stāvoklis attiecīgajās teritorijās stāsies spēkā nekavējoties, taču tehniski to vajadzēs apstiprināt arī Saeimā. Saeimas Preses dienestā aģentūrai BNS pavēstīja, ka ceturtdien, 24.jūlijā, sasaukta parlamenta ārkārtas sēde, kurā tostarp iekļauts jautājums par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu Latvijas pierobežā.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma pēc valdības sēdes žurnālistiem pauda cerību, ka ĀCM izplatību izdosies apturēt, vienlaikus aicinot iedzīvotājus aktīvi sekot līdzi, vai no karantīnas zonām netiek izvesta cūkgaļa. «ĀCM ir ļoti liels drauds mūsu cūkkopības nozarei,» sacīja Straujuma.

Uz aģentūras BNS jautājumu par to, cik valstij varētu izmaksāt cīņa ar ĀCM, premjere pagaidām nevarēja atbildēt - šādas aplēses vēl neesot.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ĀCM vīruss Latvijā ir apstiprināts 26 meža cūkām un 19 mājas cūkām 11 piemājas saimniecībās. Kopumā līdz šim iznīcinātas 185 mājas cūkas. Inficētās cūkas konstatētas Latgalē un arī Vidzemē - Valkas novadā.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu