Āfrikas cūku mēris: Lietuvā sākta 20 000 cūku izkaušana (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Āfrikas cūku mēris atklāts lielā Lietuvas Ignalinas rajona cūku kompleksā - vienā no lielākajām cūku novietnēm, kurā tiek turētas 20 000 cūkas, ceturtdien vēsta portāls «Vz.lt».

Izdevums atsaucas uz Lietuvas Pārtikas un veterinārijas dienesta direktoru Jonu Miļu, kas uzskata, ka slimība šai paraugfermā varētu būt ievazāta ar lopbarību.

Kompleksā, kas pieder kompānijai «Idavang», jau sākta 20 000 cūku izkaušana.

Ferma ir apdrošināta. Tā atrodas Kazitišķu pašvaldībā, aptuveni 40 kilometrus no Latvijas robežas, un iekļauta jau agrāk noteiktajā Āfrikas cūku mēra sanitārajā zonā gar Baltkrievijas robežu, kur visas nelielo saimniecību cūkas jau izkautas. Citu cūkkopības kompleksu šajā reģionā nav.

«Idavang» darbojas Lietuvā un Krievijā. Lietuvā tai pieder 11 kompleksi.

Par notikušo jau informēta jaunā zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene un premjers Aļģirds Butkevičs.

«Strādājām visu nakti. Jau esam sākuši cūku iznīcināšanu. Nevedīsim tās cauri Lietuvai, dezinficēsim un iznīcināsim tepat,» pastāstījis Miļus.

«Dīvaini, jo šī bija paraugferma attiecībā uz biodrošības pasākumiem,» viņš spriedis. «Šurp vedām Eiropas Savienības (ES) un Krievijas inspektorus.»

Pārtikas un veterinārijas dienesta vadītājs nav slēpis izbrīnu, ka pat modernākās tehnoloģijas nav palīdzējušas pasargāt kompleksu no infekcijas.

Komplekss ir iežogots, tajā nevar iebraukt automašīnas. Pat sivēniem paredzētais piens tiek piegādāts pa caurulēm. Par darbinieku ēdināšanu rūpējas kafejnīca, kas atved ēdienu uz kompleksu.

«Pieļaujam, ka vīruss te nokļuvis ar lopbarību. To, kā tas noticis, centīsies noskaidrot arī tiesībsargāšanas iestādes,» piebildis Miļus.

Jau ziņots, ka Āfrikas cūku mēris 24.janvārī tika konstatēts divām Lietuvas dienvidos, netālu no Baltkrievijas robežas, nošautām mežacūkām. Dažas dienas vēlāk sešu pašvaldību teritorijā tika izsludināta ārkārtējā situācija un vietējiem lauksaimniekiem tika uzdots savas cūkas nokaut, paredzot maksāt par to valsts kompensācijas.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu