PVD aptur svaigas cūkgaļas ievešanu no Lietuvas (8)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uz laiku apturējis Lietuvas izcelsmes termiski neapstrādātas cūkgaļas un maltās gaļas izplatīšanu Latvijā, pavēstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

PVD ir saņēmis telefonisku informāciju no Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta, par to, ka Āfrikas cūku mēra vīruss (ĀCM) apstiprināts vienā no lielākajām cūku novietnēm Lietuvā, Ignalinas apkārtnē. Pamatojoties uz saņemto telefonisko informāciju, līdz oficiālas informācijas saņemšanai PVD Latvijā aizliedzis izplatīt Lietuvas izcelsmes termiski neapstrādātu cūkgaļu, tostarp atdzesētu, sasaldētu cūkgaļu un cūkgaļas izstrādājumus, piemēram, kupātus, kotlešu masu, šašliku, gaļas pusfabrikātus, kā arī malto gaļu.

«PVD pēc informācijas saņemšanas par ĀCM konstatēšanu Lietuvā, šodien [ceturtdien] noteiks papildus aizliegumus produktu ievešanai no skartās teritorijas, kā arī detalizēti izvērtēs, vai produkcija no infekcijas skartās teritorijas ir nonākusi Latvijas tirgū,» sacīja Joffe, piebilstot, ka drīzumā sekos informācija par izmaiņām ierobežojumos.

Viņa norādīja, ka cilvēkiem, kas ir iegādājušies Lietuvas izcelsmes cūkgaļu vismaz pēdējo divu nedēļu laikā un kam ir izveidojušies uzkrājumi, PVD iesaka izvērtēt šīs cūkgaļas lietošanu un neizmest atkritumos termiski neapstrādātu gaļu, lai neveicinātu iespējamo slimības ierosinātāja nonākšanu vidē un tālāk pie mājas vai meža cūkām.

Vienlaikus viņa norādīja, ka PVD ir saņēmis informāciju arī no Polijas kolēģiem, par pirmo konstatēto ĀCM gadījumu mājas cūkām Baltkrievijas pierobežā, kur vīruss ir skāris nobarojamo cūku novietni ar piecām cūkām.

«PVD aicina visus Latvijas dzīvnieku īpašniekus un dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, tādejādi pasargājot savus dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazinot infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā,» norādīja Joffe.

Tāpat PVD aicina medniekus visā Latvijas teritorijā būt īpaši vērīgiem un ziņot par kritušām vai aizdomīgām mežacūkām.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ĀCM vīruss Latvijā ir apstiprināts 26 meža cūkām un 19 mājas cūkām 11 piemājas saimniecībās. Kopumā līdz šim iznīcinātas 185 mājas cūkas. Inficētās cūkas konstatētas Latgalē un arī Vidzemē - Valkas novadā.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu