Karstajā laikā zoodārza iemītniekus veldzē ar dušu (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Karsto laiku ir grūti paciest arī Rīgas zoodārza iemītniekiem un, lai tiem būtu vieglāk, atsevišķos aplokos ir ierīkotas «dušas», pastāstīja zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Daudzu dzīvnieku voljeros ir ierīkoti baseini - tie ir lielāki vai mazāki atkarībā pēc dzīvnieku vajadzībām. Tajos dzīvnieki veldzējas karstajā laikā. Atsevišķos voljeros tiek ierīkotas «dušas» - dārza laistīšanas sistēmas, ko iemītnieki labprāt izmanto.

Piemēram, dušu labprāt izbauda Galapagu bruņurupuči, kas, palienot zem ūdens, izstiepj kaklu uz augšu un veldzējas. Tāpat arī mežacūku voljerā ierīkota duša, un katru dienu papildus barošanas šovam var novērot šo dzīvnieku veldzēšanos dušā. Savukārt baltais lācis, kam dabiskā dzīvesvieta ir ledāji, karstajā laikā veldzi meklē baseinā. Viņam ledus gabalus nedodot, jo tie gan ātri izkūst, gan arī neesot tik labi veselībai.

Foto: Evija Trifanova / LETA

Rīgas zoodārzā dzīvniekus no saules arī pasargā aploku izvietojums - tie ir būvēti tā, lai kādā no vietām tomēr dienas laikā būtu ēna. Par pavēni rūpējas arī zoodārza biotops - lielās un augstās priedes, kas rada ēnu.

Grūtāk karstumu zoodārzā ir pārciest tiem iemītniekiem, kuru dabiskā dzīvesvieta ir tuvāk ziemeļiem. Taču, ņemot vērā, ka šie dzīvnieki zoodārzā jau ir ilgāku laiku, viņi ir pieraduši pie Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. Vieglāk svelmi ir paciest tiem, kas dzīvo tuvāk ekvatoram, taču arī šie dzīvnieki karstajā laikā labprātāk meklē ēnu un nav ļoti aktīvi, norādīja Lielkalns.

Zoodārza apmeklētājiem arī vajadzētu ņemt vērā, ka karstajā laikā dzīvnieki ir aktīvāki rīta un vakara stundās, bet dienas vidū, kad ir pamatīga svelme, tos var arī neredzēt, jo viņi būs paslēpušies kādā pavēnī un gulēs.

Foto: Evija Trifanova / LETA

Jau ziņojām, ka tuvākajās dienās karstums pieņemsies spēkā un nākamās nedēļas sākumā pat gaidāmi plus 33 grādi.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu