PVD: Ar mēri inficētās mājas cūkas likvidēs humāni (26)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajā ārkārtas teritorijā mājas cūkas tiks likvidētas atbilstoši instrukcijām par dzīvnieku humānu nogalināšanu, savukārt dzīvnieku ķermeņi tiks iznīcināti īpašā, ar krematoriju aprīkotā automašīnā, kas uz laiku tiks īrēta no Dānijas.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe, ārkārtas situācijā, kad ir uzliesmojusi sevišķi bīstama dzīvnieku infekcijas slimība, dzīvniekus nogalina, nevis nokauj, turklāt tā, lai ar dzīvnieku izdalījumiem, tostarp ar asinīm, slimības izsaucēju neizplatītu tālāk.

«Cūkas nogalina, ievērojot labturības prasības un izmantojot humānu nogalināšanas veidu atkarībā no dzīvnieka konstitūcijas tipa, svara, dzimuma, vecuma un fizioloģiskā stāvokļa,» norādīja Joffe.

Tuvākajās dienās sāks masveida iznīcināšanu

Plānots, ka tuvākajās dienās, kad Latgalē un Vidzemē tiks sākta mājas cūku masveida iznīcināšana, dzīvnieku nogalināšanai tiks izmantotas caururbēja triecienierīces jeb stileti, šaujamieroči ar brīvi maināmu lādiņu, elektriskā strāva vai arī letālas injekcijas.

Šaujamieročus drīkstēs izmantot tikai tās personas, kurām izsniegtas ieroču lietošanas atļaujas, savukārt injekcijas tiks veiktas maziem sivēniem.

Pēc nogalināšanas dzīvnieku ķermeņi iespējami operatīvi tiks sadedzināti īpašā pārvietojamā dzīvnieku utilizācijas krematorijā, kas šim nolūkam tiks īrēta Dānijā, to Latvijas Pašvaldību savienības organizētajā videokonferencē šodien sacīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

«Tā būs īpaša mašīna, kuru īrēsim no dāņiem un kura atradīsies sākotnēji acīmredzot Ludzas vai Rēzeknes apkaimē un pēc vajadzības tiks pārvietota uz citiem novadiem. Visas ar cūku nogalināšanu un liemeņu iznīcināšanu saistītās procedūras notiks stingrā PVD inspektoru uzraudzībā,» sacīja Balodis.

Situācija arvien kritiskāka

Kā ziņots, tā kā situācija ar ĀCM izplatību kļūst arvien kritiskāka, saskaņā ar iepriekš valdībā apstiprināto pasākumu plānu šonedēļ tiks sākta mājas cūku masveida izkaušana ĀCM ārkārtas zonā.

«Ne tikai Latgalē, bet arī Vidzemē ir aizdomas par jauniem uzliesmojumiem, tādēļ sāksim cūku nokaušanu saimniecībās. Tas izskatīsies tā, ka inspektori vienosies ar īpašnieku par kaušanas laiku, pārbaudīs cūku veselības stāvokli. Ja cūka būs vesela, tās gaļu pēc nokaušanas varēs lietot uzturā. Saimnieks saņems kompensāciju, parakstot vienošanos, ka gadu cūkas šajā saimniecībā neturēs. Par vaislas cūku kompensācija būs 115 eiro, par nobarojamo cūku - 65 eiro, par piena sivēniem 25 eiro. Tas ir vienīgais veids, kā apturēt slimību,» sacīja Balodis.

Savukārt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) konferencē norādīja, ka cūku audzētājiem, kuri ārkārtas zonā būs spiesti likvidēt saimniecībā turētos dzīvniekus, varētu tikt izmaksāts arī īpašs atbalsts jeb kompensācija par pārorientēšanos uz citu dzīvnieku turēšanu.

«Skaidrs, ka Lauku atbalsta dienestam nav tādas naudas, lai maksātu kompensācijas par pārorientēšanos no cūkām uz citiem mājlopiem. Protams, ka par mājas cūkām izmaksāto kompensāciju 10 aitas nopirkt nevarēs, tādēļ tuvākajā laikā domāsim, ko darīt,» sacīja Dūklavs.

Kā ziņots, pagājušajā gadā Latvijā turēti vairāk nekā 350 000 cūku, savukārt Latgalē un Vidzemē, kur noteikta ĀCM ārkārtas zona, tiek turēti apmēram 40 000 cūku.

Latvijā ĀCM līdz šim konstatēts 30 mežacūkām un 28 mājas cūkām 14 piemājas saimniecībās, savukārt iznīcinātas 198 mājas cūkas.

Tikmēr Dūklavs šodien paziņojis, ka Latvijas teritorijā, kur noteikts ārkārtas stāvoklis, tiks rosināts izkaut aptuveni 40 000 mājas cūku, jo ir jānodrošina, lai slimība neizplatītos tālāk Latvijā, kā arī citās valstīs. Vienīgais izņēmums - cūkas neizkaus saimniecībās, kurās ir nodrošināta augstākā līmeņa biodrošība. Par katru nogalināto, bet iepriekš reģistrēto cūku saimniecības saņems kompensāciju.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu