Lietuvā atklātais ĀCM vīruss identisks Krievijā, Baltkrievijā, Gruzijā un Ukrainā izplatītajam (9)

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīruss, kas pagājušajā nedēļā atklāts Lietuvas Ignalinas rajona lielfermā, ir tas pats, kas jau iepriekš izplatījies Krievijā, Baltkrievijā, Gruzijā un Ukrainā, ziņu aģentūrai ELTA apliecinājis Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus.

Spānijas laboratorija piektdien apstiprinājusi Lietuvas Nacionālā riska novērtēšanas institūta atzinumu, ka Dānijas kapitāla kompānijai «Idavang» piederošajā Rupinsku kompleksā cūkas bija inficējušās ar tā dēvēto otrā genotipa ĀCM vīrusu, kas tika atklāts arī divām šā gada sākumā Lietuvā atrastām beigtām mežacūkām.

PVD vadītājs atturējies izteikt pieņēmumus, kā infekcija varēja iekļūt kompleksā, kas biodrošības pasākumu ziņā tika uzskatīts par paraugfermu.

Pēc viņa teiktā, hipotēžu ir ļoti daudz. «Tomēr galvenais ir cilvēka faktors. Vai tas darīts tīšām, vai arī tā bijusi cilvēciska kļūda - tas mums jānoskaidro ar prokuratūras palīdzību,» piebildis Miļus.

Pēc viņa teiktā, paredzēts rūpīgi kontrolēt situāciju Ķēdaiņu un Šeduvas fermās, uz kurieni neilgi pirms slimības uzliesmojuma pārvesti sivēni no Rupinsku kompleksa. Līdz šim analīzes tur nav uzrādījušas vīrusa klātbūtni, taču modrība jāsaglabā, jo inkubācijas periods vēl nav beidzies.

Lietuvā ieradīsies arī dāņu zinātnieki, kas Ignalinas rajonā pētīs asinssūcējus kukaiņus, jo «pastāv viedoklis, ka slimību var pārnēsāt pat viena muša,» pastāstījis PVD vadītājs.

Nākamnedēļ Miļus tiksies ar jauno Lietuvas vides ministru Ķēstuti Trečoku un mednieku klubu vadītājiem, lai apspriestu jautājumus, kas saistīti ar mežacūku medībām.

Jau ziņots, ka Lietuvas Valsts ārkārtējo situāciju komisija pirmdien nolēma izsludināt Ignalinas rajonā valsts līmeņa ārkārtējo stāvokli. Līdz ar to ārkārtējais stāvoklis tagad ir spēkā pavisam septiņās Lietuvas pašvaldībās, jo janvārī, kad šī bīstamā slimība tika konstatēta divām netālu no Baltkrievijas robežas nošautām mežacūkām, tas jau tika izsludināts Alītas, Lazdiju, Varēnas, Šalčininku, Traķu rajona un Druskininku pašvaldībās.

Tostarp vēl sešās pašvaldībās, kas robežojas ar Ignalinas rajonu, - Viļņas, Švenčoņu, Molētu, Utenas un Zarasu rajonā un Visaginā - tika nolemts neizsludināt ārkārtējo situāciju, bet noteikt paaugstinātas bīstamības zonu.

Ap pašu slimības skarto lielfermu tika noteikta trīs kilometru aizsardzības zona, kurā visas cūkas izkautas un to asins paraugi pārbaudīti laboratorijā, kā arī desmit kilometru uzraudzības zona, kurā veikta cūku uzskaite un klīniskā izmeklēšana. Šai teritorijā aizliegts ievest un no tās izvest dzīvas cūkas, cūkgaļu un to saturošus produktus.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu