Lauceses pagastā iedarbina «cūku krematoriju»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien plkst.15 Daugavpils novada Lauceses pagastā tika iedarbināta dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu (turpmāk - blakusproduktu) sadedzināšanas iekārta, kas tautā jau paspējusi iemantot «cūku krematorijas» nosaukumu.

Pirmajā piegājienā iekārtā tika sadedzināti pirmie divi konteineri mājas cūku un mežacūku līķu. Pēc dzīvnieku līķu iekraušanas rūpīgi tika veikti visi nepieciešamie iesaistītās tehnikas dezinfekcijas darbi.

Lielbritānijā ražoto iekārtu PVD iegādājusies, lai steidzami nodrošinātu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatīšanas ierobežošanas pasākumu īstenošanu.

Iekārta, pateicoties Ministru kabineta atbalstam, ir PVD īpašums un līdzekļu ieguldījums ilgtermiņā. Pagaidām tā stacionāri atradīsies Lauceses pagastā.

Iekārtas uzstādīšanu sadarbībā ar PVD ekspertiem veica ražotājfirmas pārstāvis. Tāpat tika veikta personāla apmācība un iekārtas palaišana ekspluatācijā.

Dedzināšanas iekārta stundas laikā var sadedzināt vienu tonnu dzīvnieku blakusproduktu. Tās palaišanas sākumperiodā tā vairāk tiks noslogota ĀCM skarto dzīvnieku līķu sadedzināšanai. Dedzināšanas iekārtā darba procesu nodrošinās apmācīti speciālisti.

Dedzināšanas iekārtas atrašanās vieta ir saskaņota ar Daugavpils novada Lauceses pagastu.

Latvijā blakusproduktu savākšanu un transportēšanu veic SIA «Reneta» un SIA «Baltic Trade», nogādājot tos Lietuvas un Polijas atzītos blakusproduktu pārstrādes uzņēmumos. Saistībā ar ĀCM uzliesmojumu no Latvijas inficētās teritorijas nav pieļaujama cūku sugas dzīvnieku blakusproduktu, t.sk. dzīvnieku līķu, transportēšana likvidēšanai uz citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti. Tos likvidēja, sadedzinot inficētā teritorijā ar pašvaldībām un Valsts vides dienestu, saskaņotās vairākās sadedzināšanas vietās.

Šobrīd tiek saņemti mežacūku materiālu savākšanas papildu konteineri un izvietoti ĀCM skartajā teritorijā, tāpat tiek izstrādāti maršruti un grafiki blakusproduktu savākšanai un nogādāšanai sadedzināšanas iekārtā. Informācija par to būs pieejama PVD mājaslapā «www.pvd.gov.lv».

Kā ziņots, ĀCM vīruss Latvijā līdz šim tika apstiprināts 61 mežacūkai un 59 ĀCM inficētajām mājas cūkām 28 cūku novietnēs - 27 piemājas saimniecībās un vienā cūku fermā. Kopumā iznīcinātas 484 mājas cūkas.

Iepriekš jau vēstīts, ka ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta 21 novadā - Vārkavas, Līvānu, Viļānu, Cēsu, Amatas, Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas, Gulbenes, Cesvaines, Ērgļu, Madonas, Lubānas, Kokneses, Pļaviņu, Krustpils, Varakļānu, Salas, Viesītes, Jēkabpils, Aknīstes un Ilūkstes novadā.

Tāpat ārkārtas zona noteikta piecu novadu atsevišķos pagastos - Ogres novada Ķeipenes, Taurupes, Mazozolu, Madlienas, Meņģeles un Krapes pagastā; Jaunjelgavas novada Seces, Staburaga un Sunākstes pagastā; Daugavpils, Preiļu un Riebiņu novadā un četrās pilsētās - Jēkabpilī, Daugavpilī, Valmierā un Rēzeknē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu