Visiem cūku audzētājiem turpmāk būs obligāti jāveic cūkgaļas analīzes saistībā ar trihinelozi (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lai novērstu cilvēkiem bīstamās slimības trihinelozes izplatību, turpmāk arī tām saimniecībām, kuras cūkas audzē tikai pašpatēriņam, par saviem līdzekļiem būs jāveic analīzes trihinelozes noteikšanai, liecina valdības akceptētie grozījumi «Pārtikas aprites likumā».

Grozījumi noteic, ka turpmāk personai, kas savā saimniecībā pašpatēriņam audzē cūkas, lai tās lietotu savas ģimenes un tuvinieku uzturā, būs noteikta atbildība par obligātu analīžu veikšanu trihinelozes noteikšanai šo cūku gaļā.

Viena parauga izmeklējuma cena trihinellu noteikšanai gaļā ir 13,89 eiro, viena kopparauga no divām līdz 50 mājas cūkām izmeklējuma cena ir 15,77 eiro. Izmeklējumus veiks Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūts «Bio». Maksimālais parauga testēšanas laiks ir divas darba dienas.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, cena par izmeklējumu nav tik liela, lai taupītu uz savas veselības vai pat dzīvības rēķina. Pieredze liecina, ka ir bijuši daudzi gadījumi, kad cilvēki saslimuši ar trihinelozi, lietojot uzturā pašpatēriņam audzētu cūku, kuras kautas mājas apstākļos, gaļu bez pārbaudes uz trihinellu klātbūtni. Gaļas izsekojamībai, ja tiešām analīzes uzrāda trihinellu klātbūtni gaļā, ir ļoti svarīga nozīme, lai laikus uzsāktu to cilvēku ārstēšanu, kuri lietojuši konkrētā dzīvnieka gaļu.

Tāpat pārbaudes varētu veicināt «pelēkā tirgus» mazināšanos, jo, pateicoties analīzēm, notiks arī pašpatēriņam nokauto dzīvnieku gaļas uzskaite. Patlaban lielais pašpatēriņam nokauto dzīvnieku skaits rada pamatotas šaubas par to, vai visi nokautie dzīvnieki tiešām tiek izlietoti savam uzturam.

Trihineloze ir infekcijas slimība, ar ko iespējams inficēties, lietojot uzturā ar parazīta «Trichinella» kāpuriem inficētu, nepietiekami termiski apstrādātu vai svaigu mājas cūkas vai mežacūkas gaļu, kā arī citu pret trihinelozi uzņēmīgu medījamo dzīvnieku gaļu.

Likumprojekts «Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā» stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas Saeimā un publicēšanas oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Likumprojekts attiecas uz lauksaimniekiem, kas iegūst pārtiku pašpatēriņam saimniecībā. 2012.gadā Latvijā bija reģistrētas 2490 novietnes, kurās tiek audzētas cūkas pašpatēriņam. No minētajām novietnēm 2427 novietnēs pašpatēriņam tiek audzētas vien līdz deviņām cūkām, un kopējais šajās novietnēs nokauto cūku skaits ir 6206. 63 novietnēs pašpatēriņam tiek audzētas 10-50 cūku, un šajās novietnēs nokauto cūku skaits ir 929.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu