«Dzīvnieku brīvība»: Rīgas cirks nolīdzis dresētāju, kura lauvas nogalinājušas cilvēku (43)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Rīgas cirks atkal nolīdzis skandalozus dzīvnieku dresētājus Oleksiju un Veroniku Pinko, kuri no 19.septembra uzstāsies ar dresētu lauvu programmu. Dresētāji ir bēdīgi slaveni, jo viņu lauvas jau vairākkārt uzbrukušas cilvēkiem – uzbrukums pašam dresētājam pirms četriem gadiem dokumentēts vairākos video, savukārt šī gada sākumā uzbrukuma rezultātā miris trupas dalībnieks, norāda biedrība «Dzīvnieku brīvība», kas aktīvi iestājas pret savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs.

Protestējot pret dzīvnieku izmantošanu izrādēs, pirms izrādes «Lauvu impērija» pirmizrādes piektdien, 19.septembrī, plkst.17.45 «Dzīvnieku brīvība» pie Rīgas cirka rīkos kārtējo piketu, atkārtoti aicinot Rīgas cirku pārtraukt dzīvnieku izmantošanu izrādēs.

Rīgas cirkā no 19.septembra uzstāsies Oleksijs un Veronika Pinko ar dresētām lauvām. Šo dresētāju lauvas jau vairākkārt uzbrukušas cilvēkiem. Šī gada janvārī viesizrāžu laikā Gruzijā viens no Pinko lauvām uzbrucis trupas dalībniekam Romānam Gulkinam, kurš no gūtajiem ievainojumiem miris. 24 gadus vecais Romāns Gulkins vairākus gadus strādājis kopā ar Veroniku un Oleksiju Pinko un 2010.gadā pat glābis Oleksiju Pinko no lauvu uzbrukuma, kas dokumentēts video.

Tbilisi cirks lauvas uzbrukuma izraisīto jaunieša nāvi interpretējis kā nelaimes gadījumu, kas noticis par spīti tam, ka cirkā esot bijušas ievērotas visas drošības prasības.

«Dzīvnieku brīvība» norāda, ka pēdējās desmitgadēs pasaulē reģistrēti simtiem nelaimes gadījumu, kas saistīti ar dzīvnieku izmantošanu cirkos, turklāt daudzi desmiti no tiem beigušies ar cilvēku nāvi. Arī Rīgas cirkā pirms dažiem gadiem notika incidents, kad viesizrādēs esošais Gartneru ģimenes zilonis ievainoja dresētāja dēlu.

«Šādi negadījumi uzskatāmi parāda, ka savvaļas dzīvnieku vieta nav cirkā,»

uzskata «Dzīvnieku brīvības» pārstāvis Aivars Andersons. «Nav nekas pārsteidzošs, ka nepiemērotā vide, dresūra, transportēšana un uzstāšanās publikas priekšā dzīvniekiem rada stresu, kā rezultātā viņi mēdz uzbrukt cilvēkiem, sevišķi saviem dresētājiem. Mēs atkārtoti aicinām Rīgas cirku pārtraukt dzīvnieku izmantošanu izrādēs, jo, turpinot šo cietsirdīgo praksi, cieš gan dzīvnieki, gan cilvēki.»

Iestājoties par cieņpilnu un līdzcietīgu attieksmi pret dzīvniekiem, šogad notikuši vairāki desmiti protesta akciju pret dzīvnieku izmantošanu Rīgas cirkā. «Tomēr VSIA «Rīgas cirks» protestus ignorē un turpina slēgt arvien jaunus līgumus ar dzīvnieku dresētājiem. Kopš šā gada pavasara Rīgas cirkā tika izmantoti savvaļā sagūstīti ziloņi, kuru dresētājs pieķerts cietsirdīgā attieksmē pret šiem dzīvniekiem. Tūlīt pēc tam Rīgas cirks nolīdzis lauvu dresētāju, kura dzīvnieki nogalinājuši cilvēku,» teikts «Dzīvnieku brīvības» paziņojumā.

Cirka sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Tropa uzsver, ka Rīgas Cirkā viesizrādēs netiek ievests neviens dzīvnieks, ja tam nav atbilstošu atbildīgo institūciju izsniegti dokumenti un dzīvnieku pasu kontroles, kā arī cirka darbība tiek uzraudzīta. «Pakļaujamies Eiropas Savienības regulām,» norādīja Tropa un piebilda, ka uz konkrētiem jautājumiem cirks ir gatavs atbildēt ceturtdien, kad notiks preses konference par jauno programmu «Lauvu impērija».

«Dzīvnieku biedrība» savukārt norāda - atzīstot dzīvnieku cirka problemātiku, arvien vairāk valstīs tiek aizliegta savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkos. Nacionāla līmeņa aizliegumi izmantot savvaļas dzīvniekus cirkos jau pieņemti tādās valstīs kā Austrija, Beļģija, Grieķija, Izraēla, Horvātija, Slovēnija, Bosnija un Hercegovina, Kipra, Bolīvija, Singapūra, Peru u.c. Drīzumā savvaļas dzīvnieku izmantošanas nacionālos aizliegumus plāno pieņemt arī Lielbritānija un Igaunija.

Komentāri (43)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu