Aicina ziņot par niedru liju novērojumiem Latvijā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Dabas fonds (LDF) aicina iedzīvotājus dalīties ar viņu rīcībā esošu informāciju par gredzenotu niedru liju novērojumiem.

Šo plēsīgo putnu sugu pārstāvji gan ir sākuši rudens migrāciju uz Āfriku, lai tur pārziemotu, tomēr vēl ir sastopami pie sekliem niedrāju ezeriem, zivju dīķiem, slapjās pļavās un tamlīdzīgās vietās.

Latvijā niedru lijas ir samērā bieži sastopama putnu suga, taču informācija ornitologiem par šo putnu dzīvesveidu nav pārāk plaša. Lai uzzinātu ko vairāk par šiem putniem, jau otro gadu pēc kārtas tiek īstenots projekts, kura laikā ornitologi niedru lijas apgredzeno ar krāsainiem gredzeniem. Tie ir vieglāk nolasāmi ne tikai speciālistiem, bet ar labu optiku vai fototehniku - arī jebkuram interesentam.

Latvijā pirmo reizi ar krāsainajiem gredzeniem tika gredzenoti putni, kas izšķīlās 2013.gadā Brocēnu novadā esošajā Bērzu karjerā netālu no Saldus. 2013.gadā ar krāsainajiem gredzeniem iezīmēti 42 niedru liju jaunie putni, bet šogad - 49 putni.

Iedzīvotāji savus novērojumus var iesūtīt LDF speciālistam Jānim Reihmanim uz e-pastu «janis.reihmanis@ldf.lv» vai arī dabas novērojumu portālā «Dabasdati.lv».

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu