Āfrikas cūku mēri ik dienu konstatē vidēji vienai meža cūkai (1)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) katru dienu vidēji vienai meža cūkai konstatē Āfrikas cūku mēri (ĀCM), savukārt mājas cūku vidū mēra izplatību ir izdevies ierobežot, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» teica PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš atgādināja, ka mājas cūkām pēdējais saslimšanas gadījums konstatēts 17.septembrī. «Tas arī bija vienīgais gadījums septembrī, tādēļ runājot par mājas cūkām, var teikt, ka infekcijas intensitāte ir samazinājusies,» atzina Balodis.

Savukārt meža cūku vidū ĀCM tiek atklāts katru nedēļu - vidēji viens inficēšanās gadījums dienā. «Slimība turpina izplatīties tajos reģionos, kuros ĀCM konstatēts jau iepriekš. Tas nozīmē, ka slimība populācijā pati no sevis neiznīkst, tā turpina izplatīties, turklāt ar nelielu tendenci uz dienvidiem,» atzina Balodis.

PVD vadītājs arī norādīja, ka neesot «vienas receptes, kā cīnīties ar slimību». «Četrās valstīs, kas ir šobrīd slimības skartas, nolemts ka pamatstratēģija ziemas periodā būs piebarošanas ierobežošana. Ņemot vērā, ka meža cūkas nav tipisks Ziemeļeiropas dzīvnieks, tad, iespējams, ar minimālām piebarošanas metodēm izdosies samazināt šo populāciju,» klāstīja Balodis.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ĀCM līdz šim konstatēts 126 mežacūkām 11 novadu 26 pagastos.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu