DNS analīzes: Latvijas mežos mīt zeltainie šakāļi (13)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flicke.com/ Tevaironi

Tartu Universitātē veiktās nomedīto dzīvnieku DNS analīzes ir apstiprinājušas, ka Latvijā patiešām dzīvo zeltainie šakāļi, tā vēstī portāls lsm.lv. Mežzinātnes institūta «Silava" pētnieki spriež, ka, visticamāk, šakāļi ieceļojuši nevis no kaimiņzemes Igaunijas, kur šo sugu jau pirms kāda laika atklāja, bet gan no dienvidaustrumiem.

Apstiprinājums, ka tie ir šakāļi, tagad ir pilnīgi skaidrs,» saka Mežzinātnes institūta «Silava" vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš.

Viņš atgādina, ka pēc tam, kad pērn mednieki nomedīja vairākus nezināmus, vilkiem līdzīgus dzīvniekus, tika ievākti muskuļaudu paraugi, un no tiem laboratorijā Tartu Universitātē izdalīja DNS. Kopumā pērn tika nomedīti trīs zeltainie šakāļi.

«Trīs iepriekšējie dzīvnieki ir no Jelgavas apkārtnes, vienu mums piedāvāja no Daugavpils apkārtnes, bet tas izrādījās klaiņojošs suns. Un tagad ir ceturtais, kurš, visticamāk, būs šakālis, no Aizputes apkārtnes," stāsta Ozoliņš.

Lai arī Igaunijā pēdējos gados vairākkārt nomedīti zeltainie šakāļi, tomēr maz ticams, ka šie par vilka mazo brālīti dēvētie dzīvnieki Latvijā ieradušies no kaimiņvalsts. Drīzāk - no dienvidaustrumiem, lēš Ozoliņš.

«Gandrīz nešaubīgi, ne ar DNS analīzēm, bet pēc ārējā izskata, ļoti līdzīgi šakāļiem dzīvnieki nomedīti arī Baltkrievijā, bet Lietuvā nav, taču zinot, cik maz Lietuvā notiek vilku medības -

parasti jau tos nomedī, sajaucot ar nepieaugušu vilku,-

tad, visticamāk, vienkārši no turienes nav paraugu, nav pierādījumu. Skatoties tālāk uz dienvidiem, uz Ukrainu, tur jau tie labu laiku konstatēti," skaidro Ozoliņš.

Zeltainais šakālis medīšanai kā invazīva suga medību noteikumos tika iekļauts, jau pirms tā klātbūtne tika molekurāli apstiprināta. Noteiktais medību termiņš ir no 15. jūlija līdz 31.martam un tas sakrīt ar vilku medību termiņu, stāsta Valsts meža dienesta medību daļas vadītājs Valters Lūsis.

«Zinātnieki, zoologi diezgan vienprātīgi atzina, ka šakāļa parādīšanās Latvijā ir ne tikai cilvēka veicināts, bet tomēr

dabisks process, un šādā situācijā nevajadzētu krasi nostāties pret šo sugu

un nevajadzētu visiem līdzekļiem mēģināt viņus iznīcināt. Pirmkārt, tas, iespējams, būtu nesekmīgi, jo cilvēku pūles ne vienmēr attaisnojas. Otrkārt, ja tas reiz ir dabisks process, tad sugas parādīšanās būtu jāpieņem," norāda Ozoliņš.

Ozoliņš saka - uz zeltaino šakāli jāraugās kā uz mūsu faunas daļu un jāpēta viņa ietekme uz citām dzīvnieku sugām. Cilvēkus šakāļi neapdraud. Pirmo divu nomedīto šakāļu kuņģos atrastas stirnu atliekas, tomēr Ozoliņš norāda - tas vēl nepierāda, ka šakāļi ietekmēs tieši stirnu populāciju.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu