Aizdomas par pārkāpumiem piecās Latvijas zvēraudzētavās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Dzīvnieku tiesību aizstāvju organizācija «Dzīvnieku brīvība» vērš uzmanību uz iespējamiem dzīvnieku labturības pārkāpumiem piecās Latvijas zvēraudzētavās un aicina atbildīgās iestādes ļaut veikt neatkarīgas pārbaudes.

Organizācijā informēja, ka par iespējamiem dzīvnieku labturības noteikumu pārkāpumiem liecina šā gada rudenī uzņemtie foto un videomateriāli. Šāda attieksme pret dzīvniekiem liekot arī apšaubīt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) spēju kontrolēt zvēraudzētavās notiekošo.

Uzņemtajos foto un video materiālos esot redzams, ka piecās zvēraudzētavās tiek pieļauta virkne Dzīvnieku aizsardzības likuma un labturības noteikumu pārkāpumu. Dzīvnieki tur esot slimi, ievainoti, tiem jāuzturas neatbilstoša izmēra būros, tie netiekot pietiekami dzirdīti, kā arī ir antisanitāri apstākļi un dzīvi zvēri tiek turēti kopā ar mirušiem.

Jau pagājušā gada sākumā dzīvnieku tiesību aizstāvji bija uzņēmuši videomateriālus, un šā gada rudenī redzētais neliecina par situācijas uzlabošanos, norāda «Dzīvnieku brīvība». Apšaubīta tiek PVD spēja kontrolēt zvēraudzētavās notiekošo, jo pagājušajā gadā, publiskojot pirmos videomateriālus, dienests solīja, ka pievērsīs pastiprinātu uzmanību. «Pēc PVD sniegtās informācijas tagad katra zvēraudzētava tiek pārbaudīta divas reizes gadā, tomēr nevienu labturības pārkāpumu dienests nav konstatējis. Turklāt simtiem labturības pārkāpumu dokumentēti zvēraudzētavā «Stirnas» dienu pēc PVD pārbaudes, kurā dienests nekonstatēja nekādus pārkāpumus,» norāda organizācija.

«Dzīvnieku brīvības» valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons uzskata, ka šajā gadījumā ir vērojams sistemātisks uzraudzības trūkums un PVD piesedz nozares nelikumības, nevis kontrolē to. Viņaprāt, būtu nepieciešams veikt neatkarīgas pārbaudes, un to veikšana jāuztic dzīvnieku aizsardzības organizācijām.

Liecības par labturības pārkāpumiem esot fiksētas zvēraudzētavās «Onyx AB», «Velvet Mink», ZS «Stirnas», AS «Grobiņa» un «Lāčplēsis ZF».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu