Rūpīgi slēpts prieks - Rīgas zoodārzā piedzimuši divi tīģerēni

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs

Vairāk nekā trīs mēnešus zoodārza darbinieki nepubliskoja ziņu par tīģerēnu nākšanu pasaulē un ar bažām sekoja tīģerēnu attīstībai, kā arī viņu mātes Katrīnas uzvedībai. Tēvs ir Janeks, kas Rīgas zoodārzā ieradās pagājušajā gadā.

13.augustā dzimušajiem tīģerēniem tikuši vārdi: Tors, kas senskandināvu mitoloģijā ir pērkona un auglības dievs, un Odins – pats augstākais skandināvu dievs jeb dievu valdnieks, arī kara dievs. Tors ir prāvāks un ņiprāks – 14.novembrī svēra 15,2 kilogrami. Odina svars ir par gandrīz diviem kilogramiem mazāks.

Līdzās mātes pienam, gaļu abi svītrainie kaķēni ēd jau kopš sešu nedēļu vecuma.

Pagaidām māte vēl drudžaini sargā mazuļus no trokšņa un burzmas. Bez tam tīģerbērni ātri arī nogurst un tāpēc to pastaigas un rotaļas lielajā aplokā ilgst ne vairāk kā 2-3 stundas ar nosacījumu, ka tīģermāte nesaskatīs draudus mazuļu drošībai.

Zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns stāsta, ka mazie tīģerēni augs zoodārzā līdz gada vai pusotra gada vecumam, bet pēc tam, visticamāk, ka dzīvnieki pārcelsies uz citiem zoodārziem, «dosies aplaimot citas dāmas».

Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs
«Mums ir izveidots pāris, kas spēj, prot un var radīt pēcnācējus,

jo tas ir sarežģīts pasākums. Piemēram, vienai mūsu tīģerienei vedām trīs papučus, bet nevienu viņa negribēja,» norādīja Lielkalns.

Viņš uzsver, ka Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs var lepoties ar sekmīgu līdzdalību pasaulē globāli apdraudētas sugas – Amūras tīģera starptautiskajā saglabāšanas programmā.

Rīgas zoodārza tīģerpāris ģenētiskās vērtības rangā ir ļoti augstu –

Katrīna 8.vietā starp mātītēm, bet Pans Janeks – puišu konkurencē ieņem 27.vietu. Tas nozīmē, ka viņu pēcnācēji ir ļoti vēlami un to piedzimšana – būtisks ieguldījums sugas saglabāšanas programmas realizācijā, uzsver zoodārzs.

«Vecāki ir pietiekami kvalitatīvi, viņi ir ļoti augstās vietās, arī mazuļi vairošanās programmā būs ļoti vērtīgi, un, protams, ne viens vien zoodārzs gribēs viņus iegūt,» pieļauj Lielkalns.

Amūras tīģeriene Katrīna ir dzimusi Maskavas zoodārzā 2007.gada jūlijā, savukārt Pans Janeks dzimis Nirnbergā, Vācijā un pēc vairāku gadu dzīves Krakovas zoodārzā, Rīgā ieradās 2013.gada decembrī.

Amūras tīģeru EEP (Apdraudēto sugu saglabāšanas Eiropas programma) izveidota ar mērķi saglabāt ģenētiski pilnvērtīgu Amūras tīģeru nebrīves populāciju.

Kopumā programmā piedalās 88 Eiropas zooloģiskie dārzi,

kuru kolekcijās ir 232 tīģeri. Bet ne visi dzīvnieki ir vērtīgi vairošanai.

Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs

27.novembrī zoodārzs rīko preses konferenci. Tā kā ceļš no Zoodārza ieejas līdz tīģeru mītnei aizņem vismaz 10 minūtes, jāierodas plkst.10.45. Zooloģiskā dārza darbinieki nevar garantēt, ka tīģermāte nesāks raizēties par mazuļu drošību un tos demonstrēs klātesošo pūļa priekšā, tāpēc vēlams ņemt līdzi zibatmiņu, kur iekopēt zoodārza informācijas dienesta sagatavotu video un foto materiālu.

Mazuļu rotaļās var noraudzīties arī interneta tiešraidēs - «www.lattelecom.tv/tigeri» un Rīgas zoodārza «www.rigazoo.lv» mājaslapā. Tīģerēnu rotaļas kļūs jo dienas jo aktīvākas un pārdrošākas.

Zoodārzs atgādina, ka savus pirmos 2011.gada jūlijā dzimušos mazuļus tīģeriene, būdama satraukusies par ielas un tramvaja trokšņiem, barot atteicās un tādēļ vienīgo izdzīvojušo tīģerēnu Klifu Grantu veiksmīgi izaudzināja zoodārza dzīvnieku kopējas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu