PVD atklāj Āfrikas cūku mēri vēl divos jaunos pagastos Ziemeļvidzemē

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pēdējo dienu laikā ir atklāts vēl 16 meža cūkām Dagdas novadā Latgalē un Ziemeļvidzemē, tostarp Naukšēnu novada Ķoņu pagastā un Valkas novada Kārķu pagastā, kur ĀCM iepriekš nebija konstatēts, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Tajā teikts, ka laikā 16. līdz 19.decembrim PVD ir konstatējis 16 jaunus ĀCM saslimšanas gadījumus meža cūkām, tostarp desmit meža cūkām Burtnieku novada Valmieras pagastā, trijām meža cūkām Dagdas novada Svariņu pagastā, kā arī pa beigtai meža cūkai Naukšēnu novada Ķoņu pagastā, Madonas novada Ļaudonas pagastā un Valkas novada Kārķu pagastā.

Līdz ar to ĀCM līdz šim kopumā Latvijā ir konstatēts 199 meža cūkai kopumā 34 pagastos un 13 skartajos novados. Savukārt mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts 17.septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu