Ebolas vīruss iznīcinājis trešo daļu pasaules šimpanžu un gorillu

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ebolas vīruss bīstams ne tikai cilvēkiem. Nāvējošā epidēmija iznīcinājusi trešo daļu pasaules šimpanžu un gorillu populācijas un var apdraudēt jau tā izmirstošās sugas, brīdinājuši zinātnieki.

Āfrikas rietumos uzliesmojusī Ebolas epidēmija ir baisākā, kāda jebkad reģistrēta cilvēku vidū. Tā prasījusi jau vairāk nekā 8600 cilvēku dzīvības. Tomēr Ebolas vīruss Āfrikas vidienē sporādiski plosījies jau kopš pirmā zināmā gadījuma 1976. gadā. Izrādās, Ebola tiek uzskatīta par galveno draudu gorillām un šimpanzēm, raksta «The Daily Telegraph».

«Jane Goodall Institute» publikācijā ekoloģe Ria Gai raksta, ka kopš 1990. gadiem saslimšanas ar Ebolu dēļ izmirusi trešā daļa pasaulē mītošo šimpanžu un gorillu.

Foto: AP/Scanpix

«Atšķirībā no epidēmijām cilvēku vidū savvaļā dzīvojošo pērtiķu epidēmijas nereti noris neviena nemanītas mēnešiem vai pat gadiem,» norāda Gai.

Tiek uzskatīts, ka vairākus iepriekšējos Ebolas uzliesmojumus cilvēku vidū varētu būt izraisījuši gorillas un šimpanzes, kurus cilvēki atraduši mirušus un nolēmuši izmantot pārtikā.

Dzīvnieku pētnieki aicina valstis papūlēties izstrādāt Ebolas vakcīnu arī dzīvniekiem, glābjot pērtiķveidīgos no draudošas izmiršanas.

Foto: AP/Scanpix

Arī Pasaules Dabas fonda pētnieki apstiprina, ka lielo pērtiķu vidū bijusi liela mēroga izmiršana Ebolas vīrusa dēļ, iznīcinot apdraudēto un kritiski apdraudēto sugu populācijas. Pie tam, lai sugas no šādiem Ebolas triecieniem nedaudz atgūtos, esot nepieciešamas daudzas paaudzes.

Piemēram, 1994. gadā uzliesmojumā Minkebē, Gabonas ziemeļos tika iznīcināta gorillu un šimpanžu populācija, kas tika uzskatīta par otru lielāko pasaulē, informē Pasaules Dabas fondā.

Foto: AP/Scanpix

Līdzīgi kā Ebolas epidēmijā cilvēku vidū, mirstības rādītāji ir augsti - gorillu vidū mirst 95% ar Ebolu sirgstošo, bet šimpanžu vidū - 77%.

Speciālistu domas vēl dalās jautājumā, vai un kā gorillas un šimpanzes ietekmē patlaban Āfrikas rietumos uzliesmojusī Ebolas epidēmija cilvēku vidū.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu