Latvijā ĀCM vīrusu konstatē biežāk nekā citās Baltijas valstīs

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijā šogad Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīruss meža cūkām ir konstatēts biežāk nekā pārējās Baltijas valstīs, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Latvijā 2015.gadā ĀCM vīruss ir konstatēts 30 meža cūkām, kas ir 3,8 reizes vairāk nekā Igaunijā un piecas reizes vairāk nekā Lietuvā. Igaunijā ĀCM vīruss šogad ir konstatēts astoņām meža cūkām (četrām nomedītām un četrām atrastām beigtām), savukārt Lietuvā meža cūkām ir reģistrēti seši ĀCM saslimšanas gadījumi.

Mājas cūkām ĀCM vīruss šogad nav konstatēts nevienā no trim Baltijas valstīm. Igaunijā mājas cūkām saslimšana ar ĀCM nav konstatēta vispār.

2014.gadā Igaunijā ĀCM vīruss konstatēts 73 meža cūkām (astoņām nomedītām un 65 atrastām beigtām), turpretī Lietuvā - 62 meža cūkām (sešām nomedītām un 56 atrastām beigtām).

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu