Atbalsta ideju ļaut daļai mednieku izmantot trokšņa slāpētājus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz, ka šāviena trokšņa slāpētāju un ar tiem aprīkotu šaujamieroču iegādāšanās, glabāšanas un izmantošanas aizliegumi neattieksies uz daļu no medniekiem.

Grozījumos minēti mednieki, kuri medībās vai treniņšaušanā izmantos garstobra-vītņstobra medību šaujamieročus, un šāviena trokšņa slāpētājs būs rūpnieciski ražots un neslāpēs šāviena troksni vairāk par 70%.

Likumā plānots noteikt, ka šāviena trokšņa slāpētāju aizliegts izmantot garstobra-vītņstobra medību šaujamieročiem ar kalibru «.22 LR» un «.22 VMR», kā arī tad, ja šāviena izdarīšanai tiek izmantota pašizgatavota munīcija vai munīcija ar samazinātu šaujampulvera daudzumu.

Normatīvajā aktā arī tiks paredzēts, ka, lai nodarbotos ar šāviena trokšņa slāpētāju tirdzniecību, būs jāsaņem speciāla atļauja.

No likumprojekta ir izslēgts Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas oktobrī virzītais līdzīgais priekšlikums. Taču šī priekšlikuma anotācijā norādīts, ka medniekiem jāļauj izmantot trokšņu slāpētāji kontekstā ar Āfrikas cūku mēra apkarošanu.

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumu Latvijas teritorijā pieņemtais Ministru kabineta rīkojums uzlika par pienākumu medību tiesību lietotājiem medījot samazināt mežacūku populācijas blīvumu. Tādā veidā arī tiktu samazināts apdraudējums cūkkopības un gaļas pārstrādes nozarei, bija teikts anotācijā.

Saskaņā ar likumu valstij ir jārada apstākļi un atbalsts, lai privātpersonas, kas ir mednieki, varētu efektīvi un ātri izpildīt šo prasību. Trokšņa slāpētāji jeb klusinātāji šāviena trokšņa līmeni samazina aptuveni par 30% līdz 40%, un, šaujot ar trokšņa slāpētājiem aprīkotiem šaujamieročiem, netiek iztraucētas citas mežacūkas medību iecirknī, tādā veidā samazinot mežacūku pārvietošanās un migrācijas iespējas un līdz minimumam samazinot infekcijas izplatīšanās riskus, kas atbilst Eiropas Komisijas rekomendācijām Āfrikas cūku mēra ierobežošanā.

Bez tam, šaujot ar trokšņa slāpētājiem aprīkotiem šaujamieročiem, mazāk tiek traucēti apkārtējie iedzīvotāji un citi cilvēki, kuri atpūšas, ogo, sēņo. Minimāli tiek sabaidīti mājlopi un iztraucēti citi dzīvnieki, tiek samazināta to pārvietošanās pa autoceļiem, līdz ar to mazinot satiksmes negadījumu riskus, norāda komisija.

Būtiska ir arī ietekme uz mednieku veselību, samazinot šāviena trokšņa izraisītus veselības traucējumus. Šāviena trokšņa slāpētājus iesaka lietot arī Eiropas Medību un dabas aizsardzības asociāciju federācija. Trokšņa slapētāji medībās plaši tiek pielietoti Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Lielbritānijā un Dānijā. Skandināvijas valstu pieredze apstiprina pozitīvo efektu trokšņa slāpētāju izmantošanā medībās, samazinot traucējošo trokšņa faktoru pārējai sabiedrības daļai, kuri nav iesaistīti medību procesā. Plaša trokšņa slapētāju pielietošana Skandināvijas valstīs nav radījusi arī papildu apdraudējumus sabiedrības drošībai.

Kā ziņots, sākot ar šā gada 1.janvāri, vairs nav spēkā ārkārtas situācija, kas saistībā ar ĀCM uzliesmojumu 2014.gada jūlijā un septembrī tika noteikta vairāk nekā 40 Latvijas administratīvajās teritorijās.

Ārkārtējā situācija varētu tikt noteikta atkārtoti, ja ĀCM skartu jaunas administratīvās teritorijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu