Speciālā kartē varēs elektroniski ievadīt datus par ligzdojošajiem putniem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas Dabas fonda mājaslapā «Dabasdati.lv» ikvienam būs iespēja speciālā kartē - atlantā ievadīt datus par ligzdojošo putnu novērojumiem.

Latvijas Ornitoloģijas biedrībā (LOB) aģentūra LETA uzzināja, ka Eiropas ligzdojošo putnu atlanta (ELPA) novērojumu ziņošanas platformā būs iespējams ērti ievadīt informāciju par vairākām putnu sugām vienlaicīgi atlanta kvadrāta ietvaros. Līdzīgs princips līdz šim bija Latvijas ligzdojoši putnu atlanta 2000-2014.gada papīra anketām, taču tagad to iespējams darīt elektroniski.

Datu vākšanā var iesaistīties jebkurš, kaut vai ievadot informāciju par ikdienā redzamākajiem un dzirdamākajiem putniem - žagatu, lielo zīlīti, pelēko vārnu vai balto stārķi. Turklāt katrs putna novērojums vairs nav jāievada atsevišķi, bet par visiem vienā kvadrātā novērotiem putniem var ziņot vienlaikus. Tas nozīmē, ka atliek tikai vienreiz piefiksēt, ka attiecīgā kvadrātā dzied, piemēram, žubīte, lai sniegtu vērtīgu informāciju par žubītes izplatību Latvijā.

Datu apkopošana par ligzdojošajiem putniem ir ļoti būtiska, jo pēc tam būs iespējams veikt zinātnisku analīzi un novērtēt, kā mainījusies putnu populācija, kā arī prognozēt vides un klimata pārmaiņas turpmāk, uzsver LOB.

Lai darbs ar putnu atpazīšanu būtu vieglāks, ir iespējams izmantot pieejamos putnu noteicējus un balsu ierakstus. Tāpat atlantam ir pieejama datu ievades instrukcija.

LOB atgādina, ka paralēli elektroniskajai datu ievadei joprojām būs iespēja datus apkopot arī papīra formātā.

Eiropā laikā no 2013. līdz 2017.gadam notiek datu vākšana jaunam Eiropas ligzdojošo putnu atlantam. Tādā veidā tiks iegūta jaunākā informācija par putnu izplatību, lai novērtētu klimata pārmaiņas un citu vides apstākļu ietekmi. Projekta rezultātus paredzēts izmantot putnu aizsardzībai, rekomendāciju veidošanai, kā arī lai informētu amatpersonas, kas saistītas ar lēmumu pieņemšanu vides politikā. Arī Latvijā līdz šim ir īstenota vairāku putnu atlantu sagatavošana nacionālā mērogā - Latvijas ligzdojošo putnu atlants 1980-1984 un 2000-2004, Eiropas ligzdojošo putnu atlants 1985-1989. Veidoti arī vietējā mēroga putnu atlanti, piemēram, Ķemeru nacionālā parka ligzdojošo putnu atlants 1999, Gaujas nacionālā parka ligzdojošo un ziemojošo putnu atlants 2002-2004.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu