Igaunijā atklāta jauna odu suga

LETA/ERR
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas Zemes zinātņu universitātes un Tartu Universitātes pētnieki atklājuši jaunu odu sugu, kurai dots latīniskais nosaukums «neuratelia salmelai», ziņo Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija.

«Jaunatklātā suga nekaitē cilvēkiem, un tās kāpuri ēd sēnes,» sacīja zoologs Olavi Kurina. Sugas īpatņi, kuri tika izmantoti «neuratelia salmelai» aprakstīšanai, atrasti Alampedjas dabas rezervātā, bet zoologi domā, ka tie varētu apdzīvot teritorijas līdz pat Somijas ziemeļiem.

«Visintriģējošākā lieta saistībā ar «neuratelia salmelai» ir fakts: lai arī tā izskatās diezgan atšķirīgi no saviem radiniekiem, DNS ziņā tā atšķiras ļoti maz,» stāstīja Kurina, piebilstot, ka citām sugām, kas aprakstītas nesen publicētā pētījumā, piemēram, «neuratelia jabalmoussae» no Libānas, ir raksturīgs pretējais - tās izskatās ļoti līdzīgas saviem tuvākajiem radiniekiem, bet tām ir būtiski atšķirīga DNS struktūra.

Mūsdienās jaunu kukaiņu atrašana Igaunijā ir ļoti neparasts notikums. Pēdējā pusotra gadsimta laikā tas ir noticis apmēram 50 reizes. Apmēram desmit šo atklājumu veikuši igauņi. Pēdējais šāds atklājums piedzīvots pirms 15 gadiem, stāstīja Kurina.

Jaunais ods pirmoreiz aprakstīts žurnālā «Zookeys».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu