Ērču blīvums šogad ir augstāks nekā pērn

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pēdējie novērojumi liecina, ka ērču blīvums šogad ir augstāks nekā pērn ap šo pašu laiku, īpaši siltākā laikā, pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Jansone.

Centrā norādīja, ka ērču pārziemošanai aizvadītajā ziemā bijuši labvēlīgi laika apstākļi un pagājušā gada rudenī novērots lielāks nepieaugušo ērču skaits, tādējādi šogad arī sagaidāma augstāka ērču aktivitāte nekā pērn.

Šogad ērču aktivitāte sākās jau februāra beigās, kas ir agrāk nekā iepriekšējos gados.

SPKC rīcībā esošie dati liecina, ka aptuveni 10% Latvijas iedzīvotāju ir vakcinējušies pret ērču encefalītu.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai pret ērču encefalītu, tāpēc, lai neinficētos ar Laimas boreliozi jeb Laimas slimību un ērlihiozi, pirms došanās brīvā dabā piemēroti jāsaģērbjas. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas drīzāk. Vienu mēnesi pēc ērces piesūkšanās vēlams lietot vairāk vitamīnus, īpaši C vitamīnu.

Latvijas Infektoloģijas centrs laboratorijā uz ērču encefalīta vīrusa klātbūtni ik gadus pārbaudītajās ērcēs pozitīvo ērču daudzums vidēji ir 1-2%, Laima slimības ierosinātājs borēlijas - 20-30%, bet ērlihiozes ierosinātājas – 2-5%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu