Kazahstānā nomiruši teju 90 000 saigu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kazahstānā konstatēta masveidīga saigu - apdraudēto stepes antilopju - bojāeja. Atbilstoši Lauksaimniecības ministrijas datiem bojāgājušo dzīvnieku skaits jau sasniedzis teju 90 000, turklāt varasiestādes atzīst - nav zināms, kas sērgu izraisījis.

Kostanajas un Akmolas apgabalos turpinās dzīvnieku mirstīgo atlieku utilizācija. «Aktobes apgabalā saigas vairs nemirst,» paziņoja ministrijā.

Atbilstoši jaunākajiem datiem Kostanajas apgabalā iznīcinātas 81 970 mirušās saigas.

Kostanajas apgabals ir galvenais apvidus, kur Betpakdalas populācijas saigas laiž pasaulē mazuļus, atgādināja ministrija.

Tā kā mirušajiem dzīvniekiem konstatēta pastereloze, no 22. maija Kostanajas apgabala Urpekas lauku apvidū noteikti veterināri sanitārie ierobežojumi.

Kazahstānas Investīciju un attīstības ministrijas Aerokosmosa komitejas priekšsēdētājs Meirbeks Moldabekovs izteica viedokli, ka nav tiešas saistības starp raķetes «Proton» nogāšanos un saigu bojāeju.

«Tā ir saigu sērga. Tā, protams, var būt saistīta ar ekoloģiju, kā arī kosmodromu. Tomēr saigu sērga, ja skatāmies tieši reģionālā griezumā, izpletusies tālu no Karagandas apgabala Baikonuras,» skaidroja amatpersona.

«Saigu sērga izpletusies Kostanajas, Akmolas un Aktobes apgabalos. Tāpēc mēs uzskatām, ka, visticamāk, nav šādas tiešas saites, bet mēs turpināsim pētīt,» norādīja Moldabekovs, Kazahstānas parlamenta augšpalātā atbildot uz senatora Muhtara Altinbajeva jautājumu.

Žurnālistiem Moldabekovs atzina - tas, ka starp raķešu palaišanu un saigu nāvi nav tiešas saistības, ir tikai viņa pieņēmums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu