Jūrmalā manītās mežacūkas varētu tikt iemidzinātas un izvestas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Jūrmalas pilsētā manītas mežacūkas nepieciešamības gadījumā varētu tikt iemidzinātas un izvestas.

Kā pastāstīja Jūrmalas pilsētas domes pārstāve Ieva Aile, spriežot par mežacūku populācijas mazināšanu pilsētvidē, domes Drošības un kārtības komitejas locekļi nolēma uzdot Medību koordinācijas komisijai organizēt līguma grozījumus ar klejojošo dzīvnieku ķērājiem pilsētas teritorijā, līdztekus esošajiem nosacījumiem paredzot arī meža dzīvnieku iemidzināšanas un pārvietošanas iespējas prom no pilsētas centra.

Tāpat tiek plānots risināt jautājumu par medību atļaujas atjaunošanu Ķemeru mežos, lai preventīvi izvairītos no nekontrolētas mežacūku un citu meža dzīvnieku populācijas palielināšanās tajos. Lai arī Ķemeru meži ietilpst Jūrmalas pilsētā, iepriekš tur ir notikušas medības atbilstoši normatīvo aktu regulējumam, skaidro pašvaldībā.

Komiteja arī uzklausīja informatīvo ziņojumu par Medību koordinācijas komisijas darbu, tostarp jautājumu par Jūrmalas pilsētvidē - Dubultu un Asaru apkaimēs - manītajām mežacūkām un potenciālajiem risinājumiem meža dzīvnieku ierobežošanai, lai neapdraudētu sabiedrības drošību.

Vides nodaļas vadītājs Jānis Artemjevs norādīja uz iespējamajiem cēloņiem mežacūku ienākšanai pilsētas centrā - viens no iemesliem varētu būt saistīts ar grozījumiem Medību likumā, kas kopš 2014.gada 1.janvāra liedz medīt dzīvniekus pilsētas teritorijā, tostarp Ķemeru mežu masīvos. Līdz ar to pašlaik vairs nav iespējams kontrolēt populācijas apjoma pieaugumu, un mežacūkas, paplašinot savu apdzīvoto teritoriju, virzās arī uz pilsētas centrālo daļu. Otrs iespējamais cēlonis varētu būt saistīts ar to, ka mežacūkas pārpeldējušas Lielupi, sprieda Artemjevs.

Vides nodaļas darbinieki aicina gadījumos, ja jūrmalnieki sastop mežacūkas pilsētvidē, neprovocēt mežacūku agresiju, netuvoties dzīvniekiem un apiet tos ar līkumu. Tāpat meža dzīvniekus nedrīkst barot, lai neveicinātu pieradumu.

Par mežacūku fiksēšanu Jūrmalas pilsētā iedzīvotāji tiek aicināti sniegt informāciju pašvaldībai, ziņojot par konkrētajiem gadījumiem pašvaldības Klientu apkalpošanas centriem pa tālruni 67 093 816 vai 67 093 843, kā arī e-pastā «pasts@kpd.gov.lv» vai zvanot pa Jūrmalas pašvaldības policijas dežūrdaļas diennakts tālruni 29 444 810.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu