Tiešraide: Zoodārzā notiek milzu Galapagu bruņrupuču svēršana

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šodien plkst. 15.15 Rīgas Zooloģiskajā dārzā jau 15. reizi notiks milzu Galapagu bruņrupuču svēršana. Kā informēja Zooloģiskajā dārzā, aplokā pie Trīnes un Čelsijas dosies pieci varenākie un pieredzējušākie šā «aroda speciālisti», bet svēršanu vadīs «bruņrupuču celšanas, nešanas un svēršanas profesors» Raimonds Bergmanis.

22 gadus vecās Galapagu bruņrupucienes Trīna un Čelsija uz Rīgas zoodārzu tika atvestas 1995. gadā, bet Bergmanis tās sāka svērt un nest 2001.gada vasarā, kad varenie rāpuļi svēra vien ap 40 kilogramiem. Kā norādīja zoodārza darbinieki, Trīnas svars jau sen pārsniedzis 100 kilogramus, bet Čelsija pietuvojusies 90 kilogramu atzīmei. Pēdējos piecos gados dzīvnieku svars gan esot nedaudz samazinājies, taču tas būtu izskaidrojams ar izmaiņām ēdienkartē, rūpējoties par dzīvnieku labsajūtu un veselību, samazinot barojošu dārzeņu īpatsvaru. Zoodārza darbinieki šogad nolēmuši bruņrupucienes arī mērīt, lai vērotu to bruņu izmēra iespējamo pieaugumu, kas būtu tikai saprotami, jo rāpuļi aug visu mūžu, kaut, kļūstot vecākiem, pieaugums samazinās.

Bruņrupuču svēršanā piedalīsies latviešu olimpietis Voldemārs Lūsis, Latvijas spēkavīru kustības veterāns Agris Kazeļņiks, kā arī valsts šā brīža stiprākie vīri Didzis Zariņš un Dainis Zāģeris.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči sastopami Galapagu salās. No atsevišķas saliņas apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām piecas jau ir izzudušas. Tās galvenokārt izmedītas gaļas ieguvei. Šīs sugas bruņurupuču tēviņi sasniedz 225 kilogramus, bet rekords ir 270 kilogrami. Savukārt mātītes maksimāli var svērt no 100 līdz 150 kilogramiem. Galapagu bruņrupuču iespējamais mūža ilgums ir 150 un vēl vairāk gadu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu