Miris viens no pēdējiem pieciem ziemeļu baltajiem degunradžiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Čehijas Dvūrkrāloves zooloģiskajā dārzā šīs nedēļas sākumā miris viens no pēdējiem pieciem ziemeļu baltajiem degunradžiem. 31 gadu vecās Nabires nāve laupījusi teju pēdējās cerības uz šīs sugas saglabāšanu.

Zooloģiskā dārza direktors Premisls Rabass notikušo uzskata par vārdos neaprakstāmu zaudējumu, norādot, ka

tas atgādina par visas šīs sugas bēdīgo likteni, ko noteikusi cilvēku alkatība.

Saskaņā ar Pasaules Dabas fonda datiem baltie ziemeļdegunradži nonākuši uz izmiršanas robežas malumednieku un Āfrikas karu dēļ.

Vēl pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados savvaļā dzīvoja aptuveni divi tūkstoši šo degunradžu, bet jau 1984.gadā to skaits malumedniecības dēļ bija sarucis līdz 15.

2014.gada nogalē Sandjego zoodārzā 44 gadu vecumā no dzīves šķīrās baltais degunradzis Angalifu, bet

pēc Nabires nāves pasaulē zināmi vairs tikai četri šīs sugas pārstāvji.

Visi tie pieder Dvūrkrāloves zooloģiskajam dārzam, bet dzīvo citur. Pavecāka degunradžu mātīte Nola mīt Sandjego zoodārzā, bet vēl trīs viņas sugasbrāļi - Āfrikā.

Rezervātā Kenijā mājo gados vecāks tēviņš Sudāns kopā ar divām degunradzienēm - māti Najinu un meitu Fatu. Turp šie dzīvnieki 2009.gadā tika pārcelti no Čehijas, cerot, ka dzīve brīvā dabā tos pamudinās vairoties, taču šīs cerības nav attaisnojušās.

Pati Nabire savulaik nākusi pasaulē Dvūrkrālovē, pasaules vienīgajā zooloģiskajā dārzā, kam izdevies nebrīvē panākt šīs retās sugas ģimenes pieaugumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu