Trijos piketos pie Rīgas cirka protestēs pret cietsirdību cirkā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/photos/nazimuddin

Nedēļas nogalē pie Rīgas cirka notiks trīs organizācijas «Dzīvnieku brīvība» rīkotas protesta akcijas pret cietsirdību cirkā, kurās varētu piedalīties vairāki simti cilvēku, informēja organizācijas «Dzīvnieku brīvība» pārstāvji.

Protestējot pret Rīgas cirka sadarbību ar vardarbībā pret dzīvniekiem pieķertajiem dresētājiem un iestājoties par cilvēcīgu cirku, šajā nedēļas nogalē pie Rīgas cirka notiks trīs piketi - 13.novembrī plkst.18, 14.novembrī plkst.15.30 un 15.novembrī plkst.12.30. «Paredzams, ka tie būs lielākie un vizuālie iespaidīgākie protesti pie Rīgas cirka, kādi līdz šim notikuši,» pauž organizācijas pārstāvji.

«Ir prātam neaptverami, ka Kultūras ministrijai piederošā valsts iestāde VSIA «Rīgas cirks» algo šādus cietsirdīgus dresētājus un tur dzīvniekus tik nožēlojamos apstākļos,» norāda biedrības «Dzīvnieku brīvība» valdes locekle Katrīna Krīgere. «Lāčus Rīgas cirkā šobrīd tur sprostos, kas ir mazāki par diviem kvadrātmetriem, bet pērtiķiem atvēlēta mazāk nekā viena kvadrātmetra platība tukšā režģu būrī,» apgalvo Krīgere.

Kā ziņots, Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes pirmajā sēdē, apspriežot jautājumu par savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu atrakcijās un cirkos, pieņemts lēmums rosināt aizliegt izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkos. Zemkopības ministrija sadarbībā ar Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvo padomi veidos darba grupu ar uzdevumu izstrādāt attiecīgus priekšlikumus grozījumiem likumdošanā.

Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska, vaicāta par šāda iespējamā lieguma ietekmi uz Rīgas cirka darbību, sacīja, ka tā būtu simtgadīgas mākslas nozares iznīcināšana Latvijā. Ieviešot šādu liegumu, Latvijā netiktu ielaisti «lielo valstu» mākslinieki un Latvijas iedzīvotājiem nebūtu iespējams vērot sniegumu, ko tie iecienījuši. Lipinska teica, ka, aptaujājot cirka apmeklētājus, kas iegādājas biļetes uz priekšnesumiem, secināts, ka dzīvnieku priekšnesumi ir aktuāli un skatītāji tos vēlas vērot.

Tikmēr sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» sākta parakstu vākšana, lai aizliegtu savvaļas dzīvnieku sugu izmantošanu cirkā. Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Anna Rakule. Pieteikumā uzsvērts, ka dzīvnieki ir ar apziņu apveltīti indivīdi, kam piemīt savas intereses, nevis nejūtīgi priekšmeti, ar kuriem var rīkoties pēc saviem ieskatiem.

«Tas, ka spējam viņus pakļaut, nepadara viņu nebrīvi un izmantošanu par pieņemamu vai normālu,» pauž Rakule. Iniciatīvā uzsvērts, ka esošā likumdošana nenosaka gandrīz nekādus specifiskus dzīvnieku turēšanas regulējumus nevienai no savvaļas dzīvnieku sugām, kas nozīmē, ka «praktiski iespējams darīt visu, kas ienāk prātā».

«Kā piemērs ir Rīgas cirka šīs sezonas programmā vislielāko sajūsmu izraisītie Natālijas Brešķo dresētie pērtiķi, taču interneta vietnē «Youtube.com» atrodams slēptās kameras pirms diviem gadiem uzņemts video, kas parāda, ar kādu nežēlību iestudēti aizraujošie priekšnesumi,» min Rakule.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu