Policija pārbauda lauku saimniecību: aizdomas par nežēlību pret govīm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policija pārbauda, iespējams, neatbilstošu izturēšanos pret kādas saimniecības govīm, pastāstīja Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins.

Pagājušās nedēļas beigās policija saņēma iesniegumu no bijušās zemnieku saimniecības īpašnieka Mālpils novadā par to, ka viņam agrāk piederējušā saimniecībā, ko tagad pārņēmis maksātnespējas administrators, iespējams, netiek pienācīgi gādāts par vairāk nekā desmit saimniecībā palikušajām govīm.

Par iesniegumā minētajiem faktiem policijā sākta resoriskā pārbaude, lai noskaidrotu, vai tiek ievērotas dzīvnieku labturības prasības. Policija ir lūgusi Pārtikas un veterinārā dienesta atzinumu.

Pēc dienesta atzinuma saņemšanas policija lems par turpmāko.

Laikraksts «Latvijas Avīze» nesen vēstīja, ka zemās piena cenas dēļ, nespējot norēķināties ar piegādātājiem, bankrotējusi zemnieku saimniecība «Bērzi» Mālpils novadā.

«Bērzu» īpašnieks Jāni Strautnieks laikrakstam skaidrojis, ka 2008.gadā, neizmantojot Eiropas struktūrfondu atbalstu, tika uzbūvēta ferma 155 slaucamām govīm, pilnībā aprīkota un gatava piena ražošanai. Vēlāk tika uzrakstīts projekts par novietnes 177 liellopiem būvniecību, plānojot tajā uzstādīt divus slaukšanas robotus.

2011.gadā banka «Citadele» piekrita šo būvniecību finansēt. Bankai bija papildu nosacījums - lai varētu ātrāk piepildīt jaunuzbūvēto novietni, saimniecībai bija jāiegādājas lopi. Lai to varētu izdarīt, banka piešķīra papildu līdzekļus, un saimniecība iegādājās 130 grūsnas teles Vācijā.

Vēlāk radās finanšu grūtības, turklāt zemās piena cenas dēļ situācija samilza tik ļoti, ka saimniecība vairs nevarēja veikt bankas maksājumus, līdz banka paziņoja par atkāpšanos no līguma. Tas sakrita ar viena piegādātāja iesniegto prasījumu tiesā par maksātnespējas ierosināšanu, un maksātnespēja arī tika ierosināta.

Pēc tam visus darbus saimniecībā organizēja maksātnespējas administratore, pieņemot lēmumu turpināt saimniecisko darbību. Strautnieks apgalvoja, ka pusgada laikā, kopš saimniecībā darbu nodrošina maksātnespējas administratore, govis netiek sēklotas, tām paredzētā kukurūzas skābbarība pārdota biogāzes ražotnei, daļa govju nokautas, lai būtu nauda atlikušo pabarošanai.

Kā liecina Lauksaimniecības datu centra dati, novembrī ganāmpulkā bija vairs tikai 133 slaucamās govis, kuru vidējais izslaukums samazinājies līdz 3,9 tūkstošiem kilogramu no govs. Pirms administratores iesaistīšanās saimniecības darbībā izslaukumi bija augstāki nekā vidēji Latvijā.

Strautnieks par administratores darbībām gatavojot sūdzību Maksātnespējas administrācijai. Maksātnespējas reģistrā pieejamā informācija liecina, ka «Bērzu» maksātnespējas procesa administratore ir Baiba Abzalona.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu