Suņu barības «Dogo» ražotājs gatavs finansēt suņiem letālās slimības izpēti

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Suņu barības «Dogo» ražotājs «Tukuma straume» atbalsta suņiem letālās slimības - barības vada paplašināšanās jeb dilatācijas pētījuma turpināšanu un ir gatavs to finansēt, pavēstīja Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītājas vietniece Lita Konopore.

Viņa norādīja, ka slimības izpēte turpināsies. «Atbalstu pētījuma turpināšanai paudis suņu barības zīmola «Dogo» ražotājs «Tukuma straume» – ražotājs vēlas, lai pētījums tiktu pabeigts un izteicis gatavību to finansēt,» uzsvēra Konopore.

«Esmu pilnībā pārliecināts par «Tukuma straumes» ražotās suņu barības «Dogo» kvalitāti, tās ražošanā ievērojam visaugstākos standartus. Mums rūp suņu veselība, tāpēc esam gatavi nākt talkā Latvijas veterinārārstiem un pētniekiem, lai noskaidrotu patiesos saslimstības cēloņus,» sacīja «Tukuma straumes» valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

Darbs pie pētījuma varētu tikt atsākts pēc apmēram divām nedēļām, kad būs precizēts pētījuma plāns, tāme, kā arī atrisināti juridiskie un administratīvie jautājumi. Pētnieku grupu plānots saglabāt pašreizējā sastāvā.

«Mēs ļoti augstu vērtējam šādu ražotāja soli. Sākumā lūkojāmies uz situāciju nedaudz skeptiski, taču šobrīd uzskatām, ka šādi izteikta ražotāja griba parāda patiesu ieinteresētību par suņu veselību un slimības cēloņu noskaidrošanu. Bažu par to, ka pētījuma rezultāti varētu tikt ietekmēti, mums nav, jo iecerētās sadarbības pamatā būs trīspusējie līgumi starp Zemkopības ministriju, valsts zinātnisko institūtu «Bior» un «Tukuma Straumi»,» uzsvēra LVB priekšsēdētāja Māra Viduža.

Pētījums paredz dzīvnieku kontrolgrupas izveidošanu un suņu audu, asiņu un barības specifiskus izmeklējumus uz toksiskām vielām, kas var izraisīt slimību.

Plānots, ka pētījums tiks pabeigts 2016.gada maija beigās, kad pētnieki sniegs izpētes kopsavilkumu un secinājumus.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka Zemkopības ministrija nepiešķirs līdzekļus pētījumam, lai noskaidrotu, kādēļ Latvijā ir uzliesmojusi suņiem letālā slimība - barības vada paplašināšanās jeb dilatācija un vai tajā nav vainojama suņu barība. Tāpat arī ministrija neatļauj izmantot «Bior» līdzekļus pētījuma pabeigšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu