Biškopji katru gadu Ādažu poligonā ved ganībās apmēram 800 bišu saimju

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas biškopji Ādažu poligonā katru gadu ved ganībās apmēram 800 bišu saimju, pastāstīja Latvijas Biškopības biedrības (LBB) pārstāvis Juris Šteiselis. Viņš informēja, ka Ādažu poligona teritorija bišu ganībām izmantota jau padomju laikos, kad tur izvietoja apmēram 4000 bišu saimju.

2011.gadā biškopjiem vairs neļāva iebraukt poligonā un nolikt bišu stropus, kur vēlas, jo tas sāka traucēt poligonā notiekošās militārās apmācības. Patlaban LBB ar poligonu noslēgusi līgumu, lai koordinētu bišu izvietošanu. Līgums paredz, ka katru gadu aptuveni mēnesi no 25.jūlija līdz 10.septembrim biškopji uz poligonu ved ganībās bites un stropus novieto ar poligona pārstāvjiem saskaņotās vietās. Ap poligonu esošajos mežos biškopji izvieto vēl 1000-2000 bišu saimju.

Ādažu poligons bišu ganībām izvēlēts, jo tajā aug daudz viršu. Sila virši aug gan smilšu augsnē, gan purvos, kas ir poligona teritorijā - sausā vasarā vairāk medus iegūst no purva viršiem, bet mitrā vasarā - no sila viršiem. Šteiselis pavēstīja, ka «poligons ir labas bišu ganības, bet tas negarantē labu medus ražu. Daļa biškopju uzskata, ka laba medus raža ir reizi trijos gados, daļa sauc citus laika periodus, bet īstenībā tas ir saistāms ar laikapstākļiem».

Šteiselis pauda, ka vecie biškopji jau zina savas vietas, kur katru gadu izvieto stropus, kā arī pārzina ar poligonu saskaņoto procedūru. Jaunajiem biškopjiem, kuri vēlas šīs ganības izmantot, LBB palīdz un ierāda, kā šis process notiek.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu