Ornitologi paši posta putnu ligzdas?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Twitter@imishs

Ornitologs Imants Jakovļevs, vēloties pievērst sabiedrības uzmanību faktam, ka arī pavasaros putnu ligzdošanas laikā turpinās meža ciršana, vietnē Twitter ievietojis fotogrāfiju, kurā redzams nozāģēts koks, zāģis un koka pakājē savvaļas putnu ligzda ar olām. Sabiedrību gan vairāk par meža ciršanu uztrauc fakts, ka šādas fotogrāfijas iegūšanai ir izpostīta kāda putna ligzda.

Ievietoto Twitter ierakstu pamanījis arī Latvijas Ornitologu biedrības (LOB) valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus, kurš to atbalstījis retvītojot. Savukārt pazīstamais ornitologs Ivars Brediks paudis aizdomas, ka foto iegūšanai varētu būt izpostīta kāda ligzda. «Kam tad ligzdu izpostījāt, lai šādu bildi dabūtu? Ar LOB atļauju? Zem koka taču olas šitā smuki sakārtotas nebija,» Twitter raksta Brediks.

Rakstniece Dace Rukšāne gan bilst, ka tās izskatās pēc paipalu olām. «Ja tās ir paipalu olas, tad vienam otram jāpierakstās pie mentālā ārsta. Var jau cīnīties par ideju mazāk debilām metodēm,» bilst Ivars Brediks, tādējādi uzsverot, ka ar mākslīgu inscenējumu nav godīgi mēģināt piesaistīt sabiedrības uzmanību. «Šāda rupja falsifikācija iezāģē pašai iniciatīvai, jo inscenēta butaforija, nevis arguments,» uzsver Kaspars Funts.

Ornitologi arī izteikuši minējumus, ka tās varētu būt slokas olas vai mežirbes olas. «Kā jums šķiet, vai šajā fotogrāfijā mežirbe olas sadējusi pati šajā vietā? Vai arī tās tikušas pārvietotas,» tvīto kāds ornitologs. «Daudz nepētot, teikšu, ka tās ir slokas olas no trīs ligzdām,» secinājis kāds cits ornitologs. Savukārt vēl kāds cits piebildis, ka olas ir pārvietotas, jo putnu ligzdām ir raksturīga t.s. ligzdas bedrīte, un šeit tādas nav.

Līdz ar to gan Twittera autori, gan paši ornitologi un dabas aizstāvji norādījuši, ka šāda metode sabiedrības uzmanības pievēršanai ir galēji nepieņemama ne situācijā, kad izpostīta kāda ligzda, ne arī tad, ja tas ir rupjš inscenējums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu