PVD: «Dogo» barības laboratorisko izmeklējumu rezultāti nepārsniedz likumu normas

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) visi līdz šim veiktie «Tukuma straumes» ražotās dzīvnieku barības «Dogo» laboratorisko izmeklējumu rezultāti nepārsniedz likumos noteiktās normas, liecina PVD publiskotā informācija.

PVD informē, ka pirmo informāciju par ar barības vada dilatāciju saslimušo suņu skaita pieaugumu PVD saņēma 2015.gada martā, kad Latvijas Veterinārārstu biedrība informēja dienestu, ka visus saslimušos suņus vieno uzturā lietotā «Dogo» barība. Vienlaikus tika izvirzīta hipotēze, ka barība varētu saturēt kādu vielu, kas izraisa saslimšanu, papildu norādot, ka literatūrā aprakstīti gadījumi, kad saslimšanu izraisījuši toksīni - smagie metāli, tallijs, neirotoksīni.

Lai pārbaudītu «Dogo» zīmola barības atbilstību normatīvajos noteiktajām prasībām, PVD nekavējoties uzņēmumā «Tukuma straume» veica pārbaudes. 2015.gadā PVD «Tukuma straumē» ir veicis 15 pārbaudes, kā arī laboratoriskajiem izmeklējumiem uz 44 rādītājiem nosūtījis uzņēmumā ražotās dzīvnieku barības paraugus, tostarp arī kaķu barību.

PVD laboratoriski pārbaudīja «Dogo» zīmola barību, lai noteiktu tās atbilstību nekaitīguma kritērijiem (smago metālu saturu, pesticīdu saturu, dioksīnu un polihlorbifenīlu saturu, botulīna toksīna klātbūtni), kā arī mikrobioloģisko piesārņojumu (salmonellu ģints baktērijas, enterobaktērijas, anaerobo mikrofloru, kopējo mikroorganismu skaitu), salikto mikroelementu grupai piederošo barības piedevu saturu (vara un cinka saturu), un barības marķējumā norādīto analītisko rādītāju atbilstību to faktiskajam saturam barībā (kopproteīnu, kokšķiedru, kopeļļas un taukus, kalciju).

Pēc veiktās pārbaudes PVD konstatēja, ka visi laboratorisko izmeklējumu rezultāti nepārsniedz likumos noteiktās normas. Laboratorisko izmeklējumu rezultāti atbilst normām gan PVD ņemtajos un laboratoriskajai izmeklēšanai nosūtītajos paraugos, gan paša uzņēmuma paškontroles ietvaros ņemtajos un izmeklētajos paraugos, gan arī Latvijas Veterinārārstu biedrības izveidotās pētnieku grupas ņemtajos paraugos.

Vienlaikus PVD pārstāvji atzīmē, ka dienests arī šogad turpinās pastiprinātu uzņēmuma «Tukuma straume» uzraudzību, ņems paraugus un nosūtīs tos laboratoriskai izmeklēšanai, tostarp uz rādītājiem, kas nav izmeklēti un kuru pieļaujamās normas nav noteiktas normatīvajos aktos, bet varētu būt aizdomas par to klātbūtni barībā.

PVD paziņojumā minēts, ka šobrīd barības augu izcelsmes izejvielas tiek izmeklētas uz glifosātu un fosfororganiskajiem savienojumiem. Tāpat plānots pārbaudīt augu toksīna - teobromīna - saturu barībā, nitrīta, polihlorbifenilu, kas nav līdzīgi dioksīniem, saturu, kā arī atkārtoti iecerēts laboratoriski pārbaudīt tehnoloģisko barības piedevu saturu, mikotoksīnu saturu, kā arī mikrobioloģisko piesārņojumu (salmonella, enterobaktērijas).

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijā pēdējo divu gadu laikā apstiprināti vairāk nekā 200 iepriekš reti diagnosticētas slimības - barības vada dilatācijas - gadījumi suņiem. Šai slimībai raksturīga barības vada paplašināšanās un paliekoši nervu traucējumi, kuru dēļ daudzi suņi ir miruši.

Atbilstoši Latvijas Veterinārārstu biedrības paustajai informācijai suņu saslimšana varētu būt saistība ar suņu barību «Dogo», jo vairāk nekā 90% no slimajiem suņiem ir baroti ar šo barību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu