Kinologi aicina uz laiku pārtraukt suņu barības «Dogo» tirdzniecību

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas Kinoloģiskā federācija aicina uz laiku pārtraukt uzņēmuma «Tukuma straume» ražotās suņu barības «Dogo» tirdzniecību, iekams nav noskaidroti bīstamās suņu saslimšanas megaesophagus jeb polineiropātijas cēloņi, otrdien žurnālistiem sacīja federācijas prezidente Vija Klučniece.

Viņa norādīja, ka valstij vajadzētu parūpēties par to, lai «Tukuma straumes» ražotā dzīvnieku barība nebūtu pieejama tirdzniecībā, iekams nav noskaidroti suņu saslimšanas ar polineiropātiju cēloņi.

Pasākumā arī citi klātesošie aicināja pašu barības ražotāju «Tukuma straume» pārtraukt tirgot un ražot dzīvnieku barību «Dogo», iekams nav atrasts slimības cēlonis.

Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) Mazo dzīvnieku sekcijas vadītāja vietniece Lita Konopore atgādināja, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pirmdien, 2.maijā, informēja par saņemtajām «Dogo» barības analīzēm, kurās neatbilstības likumu normām nav atklātas. Vienlaikus viņa atzīmēja, ka minētās analīzes ir veiktas pārāk sen un arī izmeklējumiem nosūtīto paraugu skaits bija neliels. «Pēdējās analīzes (..) bija veiktas 2015.gada septembrī. Pēc mūsu ziņām, kopskaitā nekādā gadījumā nebija vairāk par desmit paraugiem. Šis skaits ir ļoti, ļoti mazs,» viņa teica.

Tāpat Konopore skeptiski vērtēja otrdien PVD publiskotos jaunākos «Tukuma straumes» ražotās dzīvnieku barības laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas arī apliecina šīs barības un barības izejvielu paraugu atbilstību normām. «Viņi [PVD] pieminēja arī jaunākus paraugus, bet mums nav ziņu ne par paraugu atlases kritērijiem, ne skaitu, ne to, vai tā bija dzīvnieku barība, kas tie bija par sērijas numuriem, cik daudz to bija, vai tie bija graudu izcelsmes produktu izmeklējumi. Tas mums nav skaidrs, līdz ar to mēs nepaļaujamies uz to, ka PVD šobrīd pauž patiesas, jaunas un sabiedrību informējošas un pasargājošas ziņas,» klāstīja LVB Mazo dzīvnieku sekcijas vadītāja vietniece.

Konopore arī piebilda, ka LVB no pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta «BIOR» sagaida risku analīzi, jo slimībai ir augsta riska pakāpe, ko apliecina lielais saslimušo suņu skaits. «Saslimšanai pilnīgi viennozīmīgi ir augsts risks, un nav nozīmes, vai tā ir infekcijas slimība vai ne. (..) Skaidrs, ka «BIOR» ir jāveic risku analīze. Otrs, ko mēs sagaidām, ka Zemkopības ministrija vai visdrīzāk PVD izveidos oficiālu sūdzību reģistrāciju formu, kurā visi slimo dzīvnieku īpašnieki varēs iesniegt sūdzības,» viņa sacīja, piebilstot, ka tādējādi saslimšanas gadījumus pēcāk varēs analizēt.

Pēc LVB pārstāves teiktā, PVD vajadzētu veikt slimības epidemioloģisko izpētīti, savukārt «Tukuma straumei» būtu jāpiesaista ekspertus un jāveic padziļināta ražotnes un ražošanas procesu izejvielu izpēte, lai saprastu, kurā posmā varētu būt radušās vienas vai otras kļūdas, un tās novērstu. «Iespējams, ka problēmas ir izejvielā, kas ir no ražotāja pilnīgi neatkarīga lieta, bet tas, ka ražotājs bruņojas ar visiem politiskajiem, finansiālajiem un citiem ieročiem un kavē cēloņu noskaidrošanu, ir nepieļaujami,» uzsvēra Konopore.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijā pēdējo divu gadu laikā apstiprināti vairāk nekā 200 iepriekš reti diagnosticētas slimības - barības vada dilatācijas - gadījumi suņiem. Šai slimībai raksturīga barības vada paplašināšanās un paliekoši nervu traucējumi, kuru dēļ daudzi suņi ir miruši.

Atbilstoši LVB paustajai informācijai suņu saslimšana varētu būt saistība ar suņu barību «Dogo», jo vairāk nekā 90% no slimajiem suņiem ir baroti ar šo barību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu