Suņu saslimšanas izvērtēšanai lūdz Eiropas palīdzību

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) suņu polineiropātijas/megaesophagus izpētes darba grupa vērsusies Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādē (EFSA), lūdzot veikt saslimšanas situācijas analīzi, kā arī vērtēt Latvijas atbildīgo iestāžu rīcību.

«Nedrīkst turpināties situācija, kad ilgāk nekā gadu, ēdot veikalos nopērkamu suņu sauso barību, saslimst un mirst suņi, un tas tiek atstāts bez valsts nopietnas ievērības un rīcības. Valsts Pārtikas un veterinārā dienesta personā ir atteikusies no veterinārārstu sniegtās informācijas un lūguma veikt epidemioloģisko izpēti. Valsts zinātniskais institūts BIOR turpina neveikt riska analīzi. Cīņa ar slimību šobrīd notiek par ziedotāju naudu, un mēs nezinām, cik plaši šī situācija vēl izvērtīsies, ja valsts iestādes nerīkosies,» lēmumu vērsties Eiropas institūcijā skaidro LVB darba grupas vadītāja, pētniece Ilze Matīse VanHoutana.

LVB ir nosūtījusi EFSA pilnu informāciju par situāciju Latvijā. EFSA ir sniegusi starpatbildi, ka skata Latvijas situāciju komisijās, informē saistītās iestādes un organizācijas, kā arī pieprasa informāciju un situācijas skaidrojumu no Zemkopības ministrijas valsts zinātniskā institūta BIOR, kura atbildībā ir riska novērtēšana dzīvnieku veselības un sabiedrības veselības jomā Latvijā .

Tā kā Latvijas iestādes LVB ieskatā joprojām norobežojas no tām uzliktajām funkcijām, pētnieki uzskata, ka nepieciešama ārēja palīdzība, lai pasargātu Latvijas dzīvniekus un, iespējams, arī cilvēkus no turpmāka apdraudējuma. Latvijas veterinārārstu biedrības pētnieku grupa sadarbosies ar EFSA un turpinās to darīt organizācijai nepieciešamajā apjomā.

Starptautisku raksturu šai problēmai nupat piešķīrusi arī informācija no Igaunijas - kaimiņvalsts veterinārārsti informējuši Latvijas kolēģus par diviem jauniem polineiropātijas/megaesophagus gadījumiem suņiem Igaunijā. Diemžēl arī šos suņus vieno viens kopīgs faktors - suņu barība no Latvijas. Latvijas Veterinārārstu biedrība lūgs Igaunijas atbildīgos dienestus veikt rūpīgu konkrēto gadījumu analīzi, kā arī ir informējusi par jaunajiem faktiem EFSA.

Jau ziņojām, ka minētā biedrība izpētei vāc ziedojumus, kuru apmērs pašlaik ir sasniedzis 22,1 tūkstotis eiro. Iepriekš diskusijās pieļauts, ka saslimstībai varētu būt saistība ar barību «DOGO».

Šai slimībai raksturīga barības vada paplašināšanās un paliekoši nervu traucējumi.

Saslimuši ir ap 200 suņiem, bet vairāk nekā 20 miruši. Precīzu skaitu neesot iespējams pateikt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu