Veterinārārste: jautājumā par suņu čipošanu PVD varētu nonākt interešu konfliktā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) varētu nonākt interešu konfliktā veicot suņu čipošanas un uzraudzības funkcijas, aģentūrai BNS atklāja Latvijas veterinārārstu biedrības pārstāve Lita Konopere.

Viņa norādīja, ka šobrīd nav skaidrs kontroles mehānisms suņu čipošanas uzraudzīšanā. «Cik liels ir cilvēku risks, ja viņi to [čipošanu] nedarīs? Ja kontrole un uzraudzība nebūs nodrošināta daudzi apzināti negribēs tikt iesaistīti šajā regulējumā.»

Veterinārārste piebilda, ka medicīnas likums nosaka suņu apzīmēšanu un reģistrēšanu PVD kompetencē. Tagad dienestam tiks uzticēti uzraugošās iestādes pienākumi, kas pēc Konoperes domām, radīs interešu konfliktu un iespējamu korupciju.

«Mēs iesniedzām Konkurences padomei vēstuli, kurā norādīta pietiekama veterinārārstu kapacitāte [suņu čipošanā] un lūgts samazināt cenu pakalpojumam līdz 10 eiro plus PVN». Biedrība kategoriski iebilst pret sistēmu, kurā pēc noteiktiem kritērijiem apmācītām personām ļaus veikt veterinārārsta pienākumus, čipojot suņus, tādēļ šobrīd tiek gaidīts KP atzinums.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka valdība otrdien atbalstīja suņu obligātās čipošanas termiņa pagarināšanu par pusgadu, kā arī atļāva to veikt arī PVD pārstāvjiem.

Valdības sēdē nebija iebildumu par to, ka termiņu nepieciešams par pusgadu pagarināt, pat vairāk - tika uzdots jautājums vai pusgada laikā varēs paspēt reģistrēt visus Latvijas suņus. Taču norisinājās diskusija par to vai čipošanu atļaut veikt arī PVD inspektoriem vai pilnvarot veterinārārstiem. Mērķis šādai rīcībai būtu samazināt izmaksas laukos dzīvojošajiem. PVD pārstāve MK sēdē norādīja, ka viena suņa čipošana varētu izmaksāt aptuveni 15 eiro.

Vairāku organizāciju pārstāves MK sēdē iebilda pret čipošanas funkcijas uzticēšanu PVD, minot argumentus kā «tas ir politisks lēmums» un « čipošana jāveic tikai profesionāļiem», kā arī norādot uz to, ka PVD ir kontroles institūcija, nevis izpildvara.

Uz to gan sēdes vadītāja, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) atbildēja, ka visi lēmumi, kas tiek pieņemti MK, ir politiskas dabas, un ka viņa nesaredz iemeslus, lai PVD nevarētu uzticēt vienreizēju funkciju veikt čipošanu . Viņa arī atgādināja, ka mērķis ir samazināt izmaksas un atvieglot procesu priekš iedzīvotājiem.

Pašlaik spēkā ir noteikumi, kuros noteikts, ka sešu mēnešu vecumu sasniegušu suņu īpašniekiem līdz 2016.gada 1.jūlijam jānodrošina, lai sunim tiktu implantēta mikroshēma un tas tiktu reģistrēts Lauksaimniecības datu centra datubāzē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu