Ar ērču encefalītu šogad saslimuši 17 cilvēki

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Šogad, no 1.janvāra līdz 27.jūnijam Latvijā ir ziņots par 17 apstiprinātiem ērču encefalīta gadījumiem, 6 ērlihiozes un 74 Laimas slimības gadījumiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, risks saslimst ar ērču encefalītu Latvijā ir saglabājies nemainīgs - 2015.gadā līdz jūnija beigām tika konstatēti 16 saslimšanas gadījumi.

Salīdzinot ar pārskata periodu pagājušajā gadā, šogad cilvēki mazāk saslimuši ar Laimas slimību - pērn pirmajos sešos mēnešos apstiprināti 90 Laimas slimības gadījumi, bet šogad - 74.

Pēc SPKC datiem, pieaugusi saslimstība ar ērču pārnēsāto ērlihiozi - 2015. gada pirmajos sešos mēnešos netika konstatēts neviens saslimšanas gadījums, bet šogad apstiprināti seši. Kopumā ar ērlihiozi 2015.gadā saslima 41 cilvēks. Parasti saslimšana norit vieglā formā, tomēr ērlihioze rada nepatīkamus simptomus: drudzi, galvassāpes un sāpes ķermenī. Pret ērlihiozi nav iespējams vakcinēties - to ārstē ar antibiotikām.

SPKC norāda, ka, lai pasargātu sevi no ērču encefalīta, būtiskākais profilakses pasākums ir savlaicīga vakcinācija. Tā īpaši nepieciešama personām, kuras regulāri uzturas dabā, kā arī tūristiem, kuri apmeklē ērču encefalīta endēmiskos rajonus, kuros bīstamība inficēties ar ērču encefalītu ir paaugstināta. Šogad cilvēku interese par vakcināciju vasarā esot augusi - saskaņā ar Rīgas rajona vakcinācijas kabinetu sniegto informāciju, jūnijā cilvēki aktīvi veikuši gan revakcināciju, gan uzsākuši pirmreizējo vakcināciju. Vakcinējoties jūnijā, cilvēki visbiežāk izvēlējušies paātrināto vai ātro vakcinācijas shēmu, kas imunitāti pret ērču encefalītu ļauj iegūt attiecīgi mēneša vai 21 dienas laikā.

Lai pasargātos no Laimas slimības vai ērlihiozes, pret kurām vakcīnas nav, svarīgi izvēlēties piemērotu apģērbu. SPKC atgādina, ka piemērots apģērbs jāizvēlas arī tiem, kas vakcinējušies pret ērču encefalītu. Dodoties dabā, bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs, jāizvēlas slēgti apavi, kā arī vēlams nēsāt galvassegu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu