Šonedēļ konstatēti astoņi jauni ĀCM gadījumi mežacūku populācijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši astoņus jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, aģentūra LETA uzzināja PVD.

Siguldas novadā atrastas divas beigtas cūkas, bet pa vienai - Engures novada Smārdes pagasta, Pārgaujas novada Raiskuma pagasta, Jaunpiebalgas novada Jaunpiebalgas pagasta, Ogres novada Krapes pagasta, Madonas novada Aronas pagasta un Smiltenes novada Launkalnes pagasta teritorijā.

Šo pagastu teritorijās sērga konstatēta jau iepriekš.

Līdz ar to mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 746 dzīvniekiem 63 novadu 196 pagastos, kā arī divās pilsētās - Rēzeknē un Pļaviņās. Mājas cūkām mēris konstatēts divās saimniecībās Vārkavas un Gulbenes novadā, kur bija jāizkauj attiecīgi 50 un 142 cūkas.

PVD atkārtoti aicina visus dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā piemājas saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, lai tādējādi pasargātu savus dzīvniekus no saslimšanas un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī sērga Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu