Mazais nokrišņu daudzums šogad nelabvēlīgi ietekmējis melno stārķu populāciju Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nelielais nokrišņu daudzums šogad ir nelabvēlīgi ietekmējis melno stārķu barošanās iespējas un ligzdošanas sekmes, secināts Dabas aizsardzības pārvaldes un AS «Latvijas Valsts meži» veiktajā apsekojumā.

Monitoringa datu sākotnējās analīzes liecina, ka kopumā izperēto mazuļu skaits ir ievērojami mazāks nekā iepriekšējā gadā un šī sezona melnajiem stārķiem uzskatāma par nesekmīgu. Daudzas ligzdas gan bijušas apdzīvotas, taču perēšana tajās izpalikusi. Šāda situācija novērota arī daudzās tā dēvētajās labajās ligzdās, kur vairākus gadus pēc kārtas izperēti vairāki mazuļi.

Eksperti skaidro, ka šāda situācija radusies klimatisko apstākļu ietekmē, proti, nelielā nokrišņu daudzuma dēļ daudzas upītes, strauti un dīķi izžuva. Savukārt tas veicināja stārķu barības - zivju un varžu - bojāeju. Trūcīgā barības bāze tiešā veidā ietekmēja iespējas izbarot mazuļus un likumsakarīgi arī ligzdošanas sekmes.

Vienlaikus gan tiek norādīts, ka satraukumam nav pamata, jo šādas epizodiskas krīzes ilgtermiņā neatstāj būtisku negatīvu ietekmi uz populāciju kopumā.

Lai veicinātu melnā stārķa populācijas palielināšanos, tiek būvētas arī mākslīgās ligzdas. Šajā sezonā no sertificētu putnu ekspertu 24 mākslīgi uzbūvētajām ligzdām sešās tika konstatēta sekmīga ligzdošana. Šogad valsts mežos tika atrastas arī septiņas līdz šim nezināmas melno stārķu ligzdas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu