«Spoku tīklu» kampaņas laikā ūdenī atrasta alumīnija «sega» vēžu ķeršanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Apsekojot ūdenstilpes un meklējot bezsaimnieka zvejas rīkus, kampaņas «Spoku tīkli» laikā atrasts arī visai neparasts zvejas rīks - alumīnija «sega» vēžu ķeršanai, informēja Pasaules Dabas fondā (PDF).

Šāds rīks atrasts kādā ūdenstilpē Carnikavas novadā - tā bijusi aptuveni 3x3 metrus liela alumīnija «sega», kurai pie katra stūra piesiets ķieģelis, lai nodrošinātu to pret izkustēšanos. Blakus atrasts murds, kas vedinājis domāt, ka sega izmantota, lai nodrošinātu ēnu vēžiem un pēc tam tos novirzītu uz murdu.

Šogad «spoku tīkli» meklēti Limbažu, Engures, Dagdas, Carnikavas, Apes, Smiltenes un Kuldīgas novada ūdenstilpēs, un tie atrasti Dagdas, Engures un Carnikavas novadā.

Kampaņas laikā bijusi vērojama arī vietējo iedzīvotāju aktivitāte - viņi snieguši informāciju par manītiem veciem tīkliem un aicinājuši tos savākt. Savukārt Carnikavas pašvaldības policijas priekšnieks Imants Pastors atzīst, ka pēdējo gadu rezultāti Carnikavas novadā liecina, ka darbs vainagojas panākumiem un malu zvejniecības gadījumu kļūst arvien mazāk.

Pirmo reizi kampaņa «Spoku tīkli» norisinājās 2015.gadā, un tās mērķis ir īstenot preventīvus pasākumus, lai samazinātu pamestu un pazaudētu zvejas rīku apjomu Latvijas ezeros, veicinot sabiedrības vides apziņu un iedzīvotāju izpratni par šādu rīku negatīvo ietekmi uz zivju resursiem un ekosistēmu kopumā. Kampaņas laikā Latvijas ūdenstilpes tika attīrītas no nevienam nepiederošiem vai pazudušiem zvejas rīkiem.

PDF skaidro, ka gadiem ilgi zvejas rīku izgatavošanā izmanto dabā ļoti lēni sadalošos sintētiskos materiālus. Vairums no zvejas rīkiem tiek norauti, pazaudēti vai atstāti ezeros, turpinot gūstīt zivis un citus ezera iemītniekus un pakļaujot tos bojāejai.

Arī Latvijas ūdeņos atrodas liels apjoms šādu pazaudētu vai neizņemtu zvejas rīku, kas «turpina ķert» zivis, putnus un citus ūdens iemītniekus.

    KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām
    Uz augšu