Pēc barošanas ar «Tukuma Straumes» pārtiku saslimšana novērota arī robežsardzes suņiem

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts robežsardze/LETA

Laika posmā no 2013.gada marta līdz 18.jūnijam, kad dzīvnieki tika baroti ar «Tukuma Straumes» pārtiku, 18 Valsts robežsardzes (VRS) dienesta suņiem tika novērota veselības pasliktināšanās, TVNET pastāstīja Valsts robežsardzē (VRS). Dienesta suņus apkalpojušais veterinārārsts, veicot 18 dienesta suņu izmeklēšanu, konstatēja gremošanas traucējumus, ādas iekaisumus un slodzes nepanesību.

Veterinārārsts rekomendēja 16 izmeklētos dienesta suņus turpmāk barot ar barību «alerģiskiem suņiem», bet diviem dienesta suņiem (vienam bija ļoti vājš miesas stāvoklis ar izteiktu alerģiju, otrs gatavojās biatlona sacensībām un tam bija paaugstināta fiziskā slodze) nomainīt barību.

Visi veselības stāvokļa izmaiņām pakļautie dienesta suņi bija atbilstoši vakcinēti pret infekcijas slimībām, regulāri attārpoti un apstrādāti pret ektoparazītiem, un, pēc veterinārārsta secinājumiem, veselības problēmas nebija parazītu izraisītas vai infekcioza rakstura.

Turklāt visiem slimajiem dienesta suņiem parādījušies vienādi slimības simptomi, kas agrāk netika novēroti.

Pēc barības maiņas uz barību «alerģiskiem suņiem» 8 dienesta suņiem tika novērota neliela veselības uzlabošanās. 10 dienesta suņiem barības maiņa pozitīvus rezultātus nedeva – palikuši iepriekšējie simptomi (pastiprināta nieze (suņi intensīvi kasās), uzliktās slodzes nepanesība, palielināts defekācijas aktu skaits, palielināts fēču daudzums, tās bija šķidras), skaidroja robežsardzē.

Pēc veterinārārsta rekomendācijām suņiem, kuriem neuzlabojās veselība, barība tika nomainīta uz barību, ar kuru šos suņus baroja pirms 2013.gada marta («Mera Dog»). Veselības stāvoklis šiem dienesta suņiem normalizējās nedēļas laikā.

Letālu gadījumu nebija. Minētās problēmas tika konstatētas laikā, kad barību atbilstoši iepirkumam piegādāja AS «Tukuma Straume».

Iepriekš TVNET rakstīja, ka saslimšana pēc barošanas ar uzņēmuma «Tukuma Straume» ražoto pārtiku tikusi novērota vairākiem Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dienesta suņiem, no kuriem viens joprojām nav atveseļojies.

NBS Nodrošinājuma pavēlniecība cēlusi prasību pret dzīvnieku barības «Dogo» ražotājuzņēmumu «Tukuma Straume» par līgumam neatbilstošas preces piegādi un zaudējumu piedziņu 2693 eiro apmērā, tomēr Tukuma rajona tiesa pērn lēmusi šo pieteikumu noraidīt. No 2013. gada septembra suņi baroti ar minēto pārtiku, bet tā rezultātā pasliktinājies to veselības stāvoklis, uzskata NBS.

Robežsardze gan tiesā nebija vērsusies.

Vairākiem suņiem slimības pēc «Dogo» pārtikas lietošanas uzliesmoja 2015.gada martā, pēc tam tika konstatēti vairāk nekā 100 saslimšanas gadījumu. Situācija sarežģījās šā gada martā pēc iesaistīto pušu domstarpībām par slimības pētījumiem.

Līdz šim suņu barības vada saslimšanas cēloņu izpētē jau ieguldīti ap 45 000 eiro, tajā skaitā 10 700 eiro no Zemkopības ministrijas (ZM) budžeta, 25 000 eiro no institūta «Bior» budžeta, 9000 eiro no Pārtikas un veterinārā dienesta budžeta. Savukārt Latvijas Veterinārārstu biedrība neatkarīgus pētījumus veic par portālā «ziedot.lv» saziedotajiem 31 212 eiro.

Līdz šim veiktajās barības analīzēs nav atrastas toksiskas vielas, kas varētu būt barības vada dilatācijas izraisītājas, līdz ar to ZM, kā arī ražotājs noliedz barības saistību ar saslimšanu, uzsverot, ka nav konstatēts neviens kritērijs, kura dēļ varētu teikt, ka suņu saslimšanā ir vainojama barība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu